Több mint hat évvel a katasztrófa után kezdődik meg a vörösiszapper másodfokú tárgyalása

bűnügy
2016 szeptember 02., 05:58
comments 84

2010. október 4-én

szakadt át a Mal Zrt. Ajka melletti tározójának gátja, a kiömlő vörösiszap elöntötte Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófában tíz ember meghalt, kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

2017. január 23-án

kezdi meg a Győri Ítélőtábla a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottja elleni másodfokú tárgyalást. Az első fokú eljárásában a Veszprémi Törvényszék a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól is felmentette a vádlottakat. Szabó Györgyi bíró az ítélet kihirdetésekor kijelentette, hogy

a bíróság által megállapított szabályszegések és a katasztrófa bekövetkezte között nincs ok-okozati összefüggés.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.