Iszlamisták vegyi támadásra készültek a riói olimpián

Terrorizmus
2016 szeptember 03., 07:39
comments 32

A riói olimpián a nyugati turistákat célozva, a víztározók elleni biokémiai támadásra készült egy 12 brazil állampolgárból álló csoport, ami felesküdött az Iszlám Államnak. A csoportot nem sokkal az olimpia előtt, július végén tartóztatták le.

A brazil igazságügyi miniszter azt mondta, teljesen amatőrökről van szó, akik alig tettek bármilyen előkészületet. Az NBC viszont egy, a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva azt írja, hogy ennél azért többről van szó.

Bírósági iratok szerint a csoport tagjai alig, vagy egyáltalán nem ismerték egymást személyesen, minden kommunikáció emailben, Telegramon és WhatsAppon keresztül történt. Fegyvereket, robbanóanyagokat vagy vegyi anyagokat nem találtak náluk, de a levelezésükben fegyver- és bombakészítésről szóló recepteket is találtak.

A brazil hatóságok az FBI segítségével az Operation Hashtag műveletben 10 államban 15 ISIS-szimpatizánst tartóztattak le június és augusztus között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.