Balog Zoltán nem árulja el, hogyan költik el az 56-os emlékévre szánt pénzeket, mert az csak megzavarná a lebonyolítást

POLITIKA
2016 szeptember 05., 15:22
comments 205

Balog Zoltán, aki az 1956-os emlékbizottság elnöke, elmondta, hogy Schmidt Máriáékkal újra megnézték Desmond Child halszagú dalához készült imázs- és reklámfilmeket, a számot is meghallgatták, de ennek ellenére most is alkalmasnak találták arra, hogy a lehető legszélesebb rétegeket megszólítsa.

link Forrás

Balog bejelentette, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének hatvanadik évfordulóján tartandó magyarországi ünnepség díszvendége Andrzej Duda lengyel elnök lesz. Duda is megszólal Orbán Viktor mellett október 23-án Kossuth téri nagygyűlésen. A miniszter azzal magyarázta, hogy most csak egy kiemelt vendégük lesz, hogy

nem volt a céljuk „ a minél több külföldi államfő begyűjtése”.

Még egy ideig nem adják ki, ki kapott pénzt, mert csak az zavarná a lebonyolítást

Balog Zoltán közölte, hogy kiosztanak egy csomó pénzt a megemlékezések leszervezésére, 283 település nyert el pályázati forrást, de gyorsan hozzátette, hogy csak a programok lezárása után adnak részletes tájékoztatást az emlékév pályázatairól.

A miniszter szerint ha menet közben is bele lehetne látni a részszerződésekbe és az elszámolásokba, az csak megzavarná a lebonyolítást, és szerinte nem is lenne tisztességes azokkal szemben, akik megvalósítják a programokat.

Ez azért nem túl jó hír, mert így még egy ideig biztosan nem fog kiderülni, miért került 50 millió forintba Desmond Child újrahasznosított dala, miközben mindenki azt állítja, ingyen vett részt az elkészítésében, és még a közmédia is ingyen adta oda a stúdióját a zenészeknek.

Freedom first

A megemlékezéseket szervező emlékbizottság hétfői ülése után megszólalt Schmidt Mária is, aki bejelentette, hogy eddig 725 pályázót részesítettek támogatásban. A határokon túl 112 városban rendeznek programokat,

a külföldi programok szlogenje a Freedom first lesz.Ezt azzal indokolta, hogy ez egy olyan antikommunista szabadságharc volt, amelynek - a többitől eltérően - nem voltak anyagi jellegű követelései, mint a normacsökkentés vagy az ellátás színvonalának javítása, a kenyér árának csökkentése. Szerinte a magyar '56 nem az anyagi körülmények javítását követelte, hanem a szabadságot és függetlenséget.

Mondjuk a műegyetemisták 16 pontja között konkrétan szerepelt a normacsökkentés(9.pont), de ezt most ne kérjük számon a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatóján.

photo_camera Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Schmidt Mária beszélt arról is, hogy a fővárosban meglévő négy mellett a tizenkilenc megyeszékhelyen is helyeznek el 1956-ról megemlékező épülethálókat, ahogy tűzfalfestéseket is. Utóbbiakból Budapesten most kettő látható, de hat újabbat terveznek. Emellett 245 OTP-fiókban, 295 Mol-benzinkútnál, a 4-6-os villamoson, az M2-es metrón, a fővárosi tömegközlekedés buszain, citylight-posztereken, a MÁV 155 vasútállomásán, valamint a közszolgálati rádióban és televízióban lesznek a forradalomra és szabadságharcra emlékeztető megjelenések.

Hozzátette, a nemzetközi médiakampányra kiírt közbeszerzés eredményeként kilenc ország tizenhárom világvárosában jelenik meg a téma, eközben pedig mintegy 120 olyan külföldit látnak vendégül az eseménysorozat ideje alatt Magyarországon, aki hat évtizeddel ezelőtt segítette a magyarokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.