Most már végképp teljesen érthetetlen, mi került az újrahasznosított 56-os dalban 50 millió forintba

ZENE
2016 szeptember 03., 19:16
comments 201

Amióta Tallai Gábor, az 56-os forradalom emlékévnek és a Terror Házának a programigazgatója a Népszabadságnak azt nyilatkozta a halszagú, újrahasznosított 56-os dalról, hogy

„az egész költségvetés, benne a szerző honoráriuma, a magyar és angol változat feléneklése, az összes utómunka mintegy 50 millió forint volt. Aki ismeri a szakmát, elismerően fog csettinteni.”

várjuk a szakma csettentítését, de legalábbis egy elszámolást, mert bőven túlárazottnak tűnik a Desmond Child-féle himnuszra kifizetett közpénz.

Az emlékbizottság elnöke a dal tételes elszámolását nem adta ki. Schmidt Mária arra hivatkozik, hogy a dal körüli szerződések még nincsenek maradéktalanul letárgyalva, ráadásul Gyurcsány.

Csakhogy sok embernek nem is kell utalni. A dalszerző, Desmond Child nem kért pénzt, mondjuk szép lett volna, hiszen egy 9 éve, a miami sportolóknak írt dalát porolta le. A dal magyar szövegének írója és a hazai énekesek is ingyen vállalták a munkát, Vastag Csabától az ötvenfős kóruson át egészen Péter Szabó Szilviáig.

Az Egy szabad országért című dalt a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel. Mint a közmédia ma megküldött válaszából kiderült, ingyen.

„Az 1956-os események 60. évfordulója kiemelt programsorozata Magyarországnak, ezért a magyar közmédia a méltó megemlékezések sikeréhez többek között a maga részéről azzal járult hozzá, hogy az 1956-os Emlékbizottság részére térítésmentesen biztosította a dal elkészítéséhez a Bródy Sándor utcai stúdióteret, a technikai eszközöket, és a minimális technikai személyzetet.”

Mi maradt még?

Werkfilm, klip, utómunka, esetleg Desmond Child és alkotótársának úti- és szállásköltsége, a magyar művészeknek benzinpénz. Esetleg akovádó, bazmeg. Mindez ötvenmillió forint, ami messze, messze a piaci ár felett lenne, ha az utómunkáért például kértek pénzt.

A dalból készült videóklippet végül titkos, szigorúan zártkörű sajtótájékoztatón mutatták be, már kicsit elnyomva a halszagú részt.

Az emlékév teljes költségvetése ráadásul nem ötvenmillió, hanem 13,5 milliárd forint, egyelőre hasonlóan szoros elszámolással.

Botos kolléga itt pompásan összeszedte, hogy az ötvenmillió forint mennyire irreális költség a dalért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt