Most már végképp teljesen érthetetlen, mi került az újrahasznosított 56-os dalban 50 millió forintba

ZENE
2016 szeptember 03., 19:16
comments 200

Amióta Tallai Gábor, az 56-os forradalom emlékévnek és a Terror Házának a programigazgatója a Népszabadságnak azt nyilatkozta a halszagú, újrahasznosított 56-os dalról, hogy

„az egész költségvetés, benne a szerző honoráriuma, a magyar és angol változat feléneklése, az összes utómunka mintegy 50 millió forint volt. Aki ismeri a szakmát, elismerően fog csettinteni.”

várjuk a szakma csettentítését, de legalábbis egy elszámolást, mert bőven túlárazottnak tűnik a Desmond Child-féle himnuszra kifizetett közpénz.

Az emlékbizottság elnöke a dal tételes elszámolását nem adta ki. Schmidt Mária arra hivatkozik, hogy a dal körüli szerződések még nincsenek maradéktalanul letárgyalva, ráadásul Gyurcsány.

Csakhogy sok embernek nem is kell utalni. A dalszerző, Desmond Child nem kért pénzt, mondjuk szép lett volna, hiszen egy 9 éve, a miami sportolóknak írt dalát porolta le. A dal magyar szövegének írója és a hazai énekesek is ingyen vállalták a munkát, Vastag Csabától az ötvenfős kóruson át egészen Péter Szabó Szilviáig.

Az Egy szabad országért című dalt a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel. Mint a közmédia ma megküldött válaszából kiderült, ingyen.

„Az 1956-os események 60. évfordulója kiemelt programsorozata Magyarországnak, ezért a magyar közmédia a méltó megemlékezések sikeréhez többek között a maga részéről azzal járult hozzá, hogy az 1956-os Emlékbizottság részére térítésmentesen biztosította a dal elkészítéséhez a Bródy Sándor utcai stúdióteret, a technikai eszközöket, és a minimális technikai személyzetet.”

Mi maradt még?

Werkfilm, klip, utómunka, esetleg Desmond Child és alkotótársának úti- és szállásköltsége, a magyar művészeknek benzinpénz. Esetleg akovádó, bazmeg. Mindez ötvenmillió forint, ami messze, messze a piaci ár felett lenne, ha az utómunkáért például kértek pénzt.

A dalból készült videóklippet végül titkos, szigorúan zártkörű sajtótájékoztatón mutatták be, már kicsit elnyomva a halszagú részt.

link Forrás

Az emlékév teljes költségvetése ráadásul nem ötvenmillió, hanem 13,5 milliárd forint, egyelőre hasonlóan szoros elszámolással.

Botos kolléga itt pompásan összeszedte, hogy az ötvenmillió forint mennyire irreális költség a dalért.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.