Egy magyar vadász kilőtte a francia biciklisek pásztorkutyáját, majd gyorsan elvitte a tetemét

ÁLLAT
2016 szeptember 05., 06:44
comments 890

Frissítés 14:15: újabb cikkünk a témában, ami alapján még nagyobb az ellentmondás a turisták és a vadász verziója között.

Váradi Dávid írta meg a Facebookon magyarul két kétségbeesett francia kiránduló történetét.

Mint írják, a pár Franciaországból biciklizett idáig, két kutyával. Budapesten szálltak meg pár napig, innen mentek tovább az utánfutós bringáikkal.

A fővárostól 70 kilométerre, Szalkszentmárton határában jártak, amikor egy magyar vadász minden előzetes figyelmeztetés nélkül kilőtte az egyik kutyájukat, Mamadou-t.

Mamadou (Fotó: Denis Tatone / Facebook)
photo_camera Mamadou (Fotó: Denis Tatone / Facebook)

Chich Outt, a francia nő otthon pásztorként dolgozik, Mamadou a betanított pásztorkutyája volt, a leírás szerint hihetetlenül nyugodt, szófogadó, figyelmes kutya volt.

„Úgy jöttek végig fél Európán, hogy a biztonságos, erdős szakaszokon a kutyák napi 20-30 kilométert futottak. Míg nálunk le nem lőtték az egyiket”

– írja Váradi Dávid.

A francia pár elbeszélése szerint 30 méterre se voltak a kutyától, amikor a vadász lelőtte, úgyhogy a vadásznak hallania, látnia kellett, hogy nem gazdátlanul kóborló kutyáról van szó.

Mindez csupán méterekre történt az EuroVelo6 nemzetközi bringaúttól.

A vadász be sem várta a kiabálva felé futó férfit, hanem feldobta a kutya tetemét a pickupja platójára, és gyorsan elhajtott.

Fotó: Chich Outt / Facebook
photo_camera Fotó: Chich Outt / Facebook

A szabálysértésekről szóló törvény szerint „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el”. De a Vadászati Törvény azt is kimondja, hogy „a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében – a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel – elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el”.

Márpedig – ha a Facebook-poszt stimmel – egy jól nevelt, a bicikliúttól és a gazdáitól néhány méterre lévő kutya nem jelenthetett nagy veszélyt a vadállományra.

A pár azt mondta, hogy amikor a rendőrséghez fordultak, az elküldte őket, mondván: ott nem szabadott volna elengedni a kutyát. Szerintük viszont erre semmi sem figyelmezteti se a külföldi, se a magyar túrázókat. Az üggyel kapcsolatban elküldtük a kérdéseinket a rendőrségnek, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés 11:40

Egy vadászati joggal foglalkozó szakértő szerint ha így igaz a történet, akkor valószínűleg nem vadász volt a kutyát lelövő férfi, ugyanis most van a területkijelölés, és ezért a vadászok nagyon óvatosak, amikor elsütik a fegyverüket, nehogy elbukják az engedélyüket a következő 20 évre. Ráadásul egy alkalmi vadász sosem lőhetne ki kutyát, csak az adott időszakban kijelölt vadat. Kutyát csak a hivatásos vadász lőhetne ki, azt is csak akkor, ha veszélyben lenne a vadállomány, de a bicikliúthoz ilyen közel akkor sem tehetné meg.

Frissítés 12:10

Kovács Zoltán, a Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság elnöke azt mondta, nagyon sajnálja, hogy meg kellett ölni egy kutyát, de teljesen máshogy történt az eset. Ő a hivatásos vadásztól úgy tudja, hogy:

  • A hivatásos vadász lőtte ki a kutyát a reggeli órákban, mert az vadat űzött egy Natura 2000-es vadászterületen.
  • 500 méterre nem volt senki, amikor a kutyát lelőtte, a bicikliúttól több száz méterre.
  • A francia turisták a gát másik oldalán sátraztak.
  • A hivatásos vadász rendőrt is hívott a helyszínre, és tolmács segítségével beszéltek a turistákkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.