Merkel elismerte, hogy ő is felelős a vasárnapi vereségért, de nem változtat a menekültpolitikáján

Angela Merkel a kínai G20-as találkozón kiadott egy nyilatkozatot, amiben elismerte, hogy részben ő is felelős azért, hogy a vasárnapi tartományi választásokon a pártja ennyire leszerepelt Mecklenburg-Elő-Pomerániában. A német kancellár ezzel egy hosszú hagyományt szakított meg, mert általában nem szokott belpolitikai eseményekkel foglalkozni külföldön, de a pomerániai eredménnyel ő is nagyon elégedetlen.

Merkel Kínában - Fotó: AFP/Johannes Eisele

A tartományi választáson a CDU csak 19 százalékot szerzett, míg a szélsőjobboldali AfD-re 21 százalék szavazott, amivel ők lettek a szociáldemokraták után a második erő. Németországban egy év múlva, 2017 őszén tartják a következő szövetségi szintű választásokat.

Merkel most elismerte, hogy a választás főleg olyan szövetségi szintű kérdéseken dőlt el, mint a menekültválság kezelése. Most pedig el kell gondolkodniuk azon, hogyan szerezhetnék vissza a bizalmat. Ugyanakkor visszautasította, hogy változtatna a menekültpolitikáján. „Továbbra is helyesnek tartom a döntést, amit meghoztunk, de még sok dolgunk van”-jelentette ki.

Megjegyezte, hogy a CDU már 2015 végén bejelentette, hogy nem fogadnak be még egyszer olyan nagy számú menekültet, mint korábban. Szerinte az újonnan érkezők számának gyors csökkenése ezt a döntésüket igazolja. További kihívásnak nevezte, hogy integrálják a menekülteket, valamint hazaküldjék azokat, akik jogtalanul tartózkodnak az országban. Hozzátette, hogy szeretnének élni a humanitárius felelősségükkel, de akinek nincs joga a maradáshoz, annak el kell hagynia Németországot. (Spiegel)