Új drónszabályozás: nagyon kéne, készül, de még várni kell

közlekedés
2016 szeptember 05., 07:07
comments 69

A Magyar Időknek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya elárulta, hogy már

készül a drónok reptetésére vonatkozó új szabályozás,

folyamatosan egyeztetnek a szakterületekkel, de egyelőre nem tudják, hogy mikorra készülhet a rendelet. Az NFM szerint egyszerre kell megfelelni az EU-s elvárásoknak, és más minisztériumok, hatóságok előírásainak.

A jelenlegi szabályzás szerint a drónt használni csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala által kiadott egyedi tevékenységi és eseti légtérengedély birtokában lehet. Ez egyszerre

  • nehézkes, a hosszú átfutása idő miatt,
  • és bürokratikus.

A 444 által Felcsúton használt drónt márciusban foglalta le a rendőrség az engedély hiánya miatt, az eljárás jelenleg is tart. A Drónpilóták Országos Egyesülete szerint alig néhány esetben történt büntetés engedély nélküli drónhasználatért, ami így

egyáltalán nem jelentett valódi visszatartó erőt.

Az egyesület szerint a pilóta nélküli légijárművek használatának szabályozása a jövőben úgy változhat, hogy

  • a drónokat regisztrálni kell,
  • tömegük szerinti osztályokba sorolhatják be az eszközöket,
  • ettől függően lesznek más és más követelmények magára a drónra és használójának képesítésére.

Ezután pedig, korlátozásokkal, de máris lehet felszállni, nem kell engedélyeztetni minden repülést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.