A belügy szerint a titkosszolgálatok jogszerűen működnek, és csak az idegen befolyás ellen harcolnak

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Belügyminisztérium szerint Magyarországon mind a nemzetbiztonsági szolgálatok, mind az erre a törvény által feljogosított szervek a magyar törvények és jogszabályok betartásával hibátlanul végzik a tevékenységüket.

A minisztérium ezt azok után közölte az MTI-vel, hogy a 444 szerdán arról írt, tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak titkos együttműködésre rávenni az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai.

A Belügyminisztérium azt írta, hogy nincs olyan titkosszolgálati tevékenység, amelyet a jogszabályok megkerülésével végeznének.

Elmondták azt is, hogy általánosságban a nemzetközi tapasztalat szerint a külföldi titkosszolgálatok azokat keresik meg, hogy kémkedjenek, szándékosan vagy gondatlanságból információt adjanak külföldieknek, akik a legjobb információbázissal rendelkeznek. Ilyenek a tudományos tevékenységet végzők közül a kutatók, újságírók, politikusok, társadalmi szervezetek vezetői.

A belügy szerint ők törekednek az ilyen külföldi befolyásolási törekvések felderítésére, megelőzésére, felszámolására, és a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok ennek szellemében tevékenykednek, védik Magyarországot a hírszerző és befolyásolási törekvések elől.

Jelezték, hogy jelenleg több büntetőeljárás is folyamatban van kémkedés miatt, de azt nem írták, hogy ennek van-e köze az újságíró ügyéhez.

Ezzel az egésszel tehát lényegében arra célzott a belügy, hogy a Magyarországon dolgozó újságírók között akár lehetnek külföldi kémek is. A belügy pedig az ilyen törekvéseket akarja felszámolni. Azt közben nem tagadják, hogy felkeresték a 444 cikkében G-nek nevezett újságírót, tehát a sorok között olvasva a belügy üzenete az, hogy akit ők felkeresnek, azt azért keresik fel, mert a gyanújuk szerint együttműködik valamilyen külföldi szolgálattal.

G. viszont nem ezt mondja, hanem hogy az őt felkereső AH-alkalmazottak inkább be akarták szervezni.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke korábban közölte, hogy a bizottság az AH és a Belügyminisztérium (BM) képviselőitől is válaszokat vár a sajtóhírekben megjelent újságírói beszervezési kísérletről. Erre reagálva a BM azt írta, a parlamenti ellenőrzés gyakorlásához mindenben támogatja a bizottságot.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.