Nagy botrány van az orvosi Nobel-díj körül

TUDOMÁNY
2016 szeptember 07., 11:04

Balhé van az orvosi Nobel-díjazottakat kiválasztó intézet, a stockholmi Karolinska Intézet bizottsága körül. Az ötvenfős testület két tagját lemondatják egy átfogó vizsgálat után: Harriet Wallberg és Anders Hamsten (mindketten az intézet volt vezetői) a gyanú szerint szerepet játszott abban, hogy szerződtessék az olasz Paolo Macchiarinit.

Macchiarnit korábban agyonsztárolta a tudományos közvélemény, ő volt az első orvos, aki a páciens őssejtjeiből a testen kívül kitenyésztett szövetekkel borított donorszervet használt fel légcsőátultetésre, még 2008-ban.

Csakhogy azóta kiderült, hogy az olasz orvos módszerei teljesen tudománytalanok voltak, és két páciense is meghalt.

Azóta gondolatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak ellene. Az is kiderült, hogy meghamisította a szakmai önéletrajzát és elferdítette tudományos eredményeit, amikor a Karolinska Intézethez szerződött.

A most lemondásra felszólított svéd akadémikusok a vizsgálóbizottság szerint maguk is hanyagok voltak, amikor nem néztek utána az agyonsztárolt orvos valódi hitelességének. (BBC, Karolinska Intézet, MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.