Amerikai tábornok lesz az ukrán védelmi miniszter tanácsadója

2016 szeptember 8., csütörtök 16:00
136

Az amerikai védelmi miniszter egy nyugalmazott tábornokot bízott meg azzal a feladattal, hogy legyen az ukrán védelmi miniszter különleges tanácsadója.

Ash Carter egy londoni békefenntartó konferencián találkozott az ukrán kollégájával, Sztepan Poltorakkal, és ezután jelentette be a sajtónak, hogy a megbízást John Abizaid kapta, aki 2003 júliusától 2009 márciusáig állt az amerikai Középső Parancsnokság élén, és akkor az ő hatáskörébe tartoztak az afganisztáni és közel-keleti amerikai hadműveletek.

John Abizaid 2012-ben (Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP) Fotó: WIN MCNAMEE

Carter szerint a tábornok kinevezése nem jelenti azt, hogy az USA támadó hadműveletekben akarja segíteni Ukrajnát az ország keleti részében. Folytatódik a védelemorientált amerikai katonai segítség – mondta: Ukrajnában a kormány igyekszik erősíteni a fegyveres erők fölötti civil ellenőrzést, felszámolni a korrupciót és reformokat vinni végbe a hadseregben, Abizaid pedig ebben fog segíteni a tanácsaival.

Carter azt is bejelentette, hogy partnerségi megállapodást kötött Poltorakkal Ukrajna védelmi képességeinek fokozására. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt