Amerikai kommandósok próbáltak kiszabadítani két nyugati professzort a tálibok fogságából

külföld
2016 szeptember 09., 08:05

A múlt hónapban az amerikai haditengerészet Seals nevű különleges műveleti alakulata megpróbált megmenteni két külföldi professzort, akik a tálibok fogságába estek. A kommandósok azonban elkéstek, mire megérkeztek, az amerikai Kevin Kinget és az ausztrál Timothy Weekset már nem találták meg.

Mindketten a kabuli Amerikai Egyetemen tanítottak, és augusztus 7-én rabolták el őket a kampuszról.

A Dzsamiat Ulema e Iszlam tálib párt hívei Oszama bin Laden portréjával, 2013. május 2-án, bin Laden halálának második évfordulóján. AFP PHOTO/ BANARAS KHAN
photo_camera A Dzsamiat Ulema e Iszlam tálib párt hívei Oszama bin Laden portréjával, 2013. május 2-án, bin Laden halálának második évfordulóján. AFP PHOTO/ BANARAS KHAN

Az amerikai hadsereg csütörtökön értesítette a médiát a sikertelen túszmentésről. Azt mondták, 7 tálib fegyverest megöltek a kommandósok, de a túszok már nem voltak a házban, ahol a kommandósok infói szerint tartották őket.

A Seals a sikertelen akció előtti napon is tervezett egy támadást, és már úton voltak a tálib túszejtők felé, de végül Obama elnök nem adta meg az akció megkezdéséhez szükséges parancsot. Nem tudni, hogy azon a napon még ott voltak-e a professzorok, de a New York Times úgy értesült, hogy a túszokat csak a másnapi, sikertelen akció előtt néhány órával vitték el a tálibok, tehát az első mentőakció még a házban találta volna őket. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.