Herczeg Zoltán a fotót is lopta a RIP Esterházy pólójához

gazdaság
2016 szeptember 09., 08:09
comments 109

Tényleg egészen különlegesre sikerült Herczeg Zoltán divattervező egyik aktuális pólósorozata, aminek a darabjain mostanában meghalt magyar és külföldi művészek arcképei láthatók fehér alapon, "RIP XY" felirattal. Nem elég, hogy a friss halottak kereskedelmi újhasznosítása minimum bizarr dolog, a 444 azt is megtudta, hogy az Esterházy Péterről készült portré Valuska Gábor műve, aki azt a Margó fesztiválnak fotózta annak idején.

link Forrás

A kép emellett azért is lett ismert, mert ezt tették ki a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amikor az író halála után a rajongói és művészbarátai spotán megemlékezést tartottak:

Megkérdeztem az ügyről Valuska Gábort, aki elmesélte, hogy Herczeg nem vette meg tőle a képet, sőt meg sem kereste emiatt. Rákérdeztem, hogy ha rendesen megkeresi, eladta volna-e neki.

Nem adtam volna oda képet

- jött a válasz.

Persze Herczeget is megkerestem, azzal a kérdéssel, hogy

hogyan került egy ismert magyar fotós tőle meg nem vásárolt képe a RIP Esterházy Péter-pólóra?

Herczeg erre egész levélben válaszolt, amiben elismeri, hogy a netről nyúlta a képet, és senkitől sem kért engedélyt annak használatához. A levélből úgy tűnik, hogy Herczeg szerint tök normális dolog nemrég meghalt emberek lopott arcképeiből önkényesen kereskedelmi árucikket csinálni. Íme a teljes üzenet:

Kedves Laszlo!

Olvastam cikket a munkamrol. Az On velemenyevel es meggyozodesevel ellentetben a RIP collection nem a "halottjainkrol valo ujabb bor lehuzasat" szolgalja, hanem csupan egy limitalt szerias, mindossze 10, azaz tiz db-bol allo kollekcioval allitottam emleket az altalam igen nagyra tartott kulfoldi es magyar muveszeink, gondolkodoink melto emleke elott. Ezzel az eszkozzel, ami a divat, ami az en egyetlen muveszi eszkozom uzeneteim, mondanivalom, gondolataim kifejezesere es eljuttatasara, mai fiataljaink, polgartarsaink figyelmet szandekszom felhivni honi nagyjaink abszolut peldakepkent valo allitasaval. Esterhazy, Somlo, Szipal, Psota manapsag kulonben sajnos nemigen jut el hozzajuk, bar tevkepzetem sincs azzal kacsolatban, h ezzel barmilyen "forradalmat" inditanek el. Megse erzem, h nekem is be kene allnom a sorba es ostoba, ures, haszontalan es felesleges uzenetekkel kene bombaznom -szerencsere a magyar atlagnal kulturaltabb, igenyesebb- fogyasztoimat, rajongoimat, a kivancsi publikumot.
Kerdesere valaszolva: a kepet az interneten talaltam es onnan hasznaltam fel. Teny, nem kertem engedelyt senkitol a kep hasznalatara. Am szamoltam vele es vallalom tettem minden kovetkezmenyet es orommel adom at a kep tulajdonosanak v az Esterhazy csaladnak, tehat barmely jogtulajdonosnak az ebbol szarmazo "profitomat". Mivel ezek ruhak igen magas minosegi kovetelmenyeknek felelnek meg es mivel igen kis szeriaban, egyedileg, kezzel keszultek, polonkent minden koltseget levonva kb. 2.000 Ft. marad "haszonkent". Szipal Peter, Martin fia pl. orommel mondott le errol es halad szivvel megkoszonte nekem ezt az oszinte tisztelgest es ajandekot Edesapja melto emleke elott...
Maradok tisztelettel - Herczeg Zoltan

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.