Kiutasítottak Franciaországból egy radikális orosz férfit

Terrorizmus
2016 szeptember 10., 15:41
comments 36

Manszur Kuduszov börtönben volt, miután nem tartotta be a lakhelyelhagyási tilalmat, amit a rendőrség rendelt el ellene – közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter, aki azzal indokolta a kiutasítást, hogy „a radikális személy súlyos veszélyt jelent a közrendre”.

A közlemény szerint Kuduszov a 17. külföldi állampolgár, akit hasonló okokból idén kiutasítottak Franciaországból.

Francia sajtóértesülések szerint a csecsen származású 25 éves orosz férfi gyerekkorában a szüleivel érkezett Franciaországba, ahol menekültstátuszt kaptak. A hatóságok azzal gyanúsítják, hogy egy dzsihadista internetes oldalon terrortámadások elkövetésére szólított fel.

A férfit 2012-ben letartóztatták, majd házi őrizetbe helyezték a délkelet-franciaországi Die településen található otthonában, miután egy radikális iszlamista, Mohamed Merah három katonát és egy zsidó iskola előtt négy gyereket és tanárt megölt a dél-franciaországi Montaubanban és Toulouse-ban.

Ügyvédje, Martin Pradel vitatja, hogy ügyfele veszélyes lenne. Szerinte Manszur Kuduszov már nem aktív az interneten, ahol még fiatalkorúként látogatta a dzsihadista oldalakat. Az ügyvéd azt sem ismerte el, hogy ügyfele nem tartotta be a lakhelyelhagyási tilalmat.

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy az év eleje óta 293, terrorszervezetekkel kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe az országban. „Ugyanennyi hálózatot számoltunk fel, merényletet hiúsítottunk meg” – mondta a tárcavezető a közép-franciaországi Chateauroux-ban tett látogatásán, de azt nem pontosította, hogy az előállítottak közül hány ember ellen indult eljárás, illetve hányat engedtek szabadon.

„Nagyon intenzív munkában vagyunk minden pillanatban a franciák védelme érdekében, és érünk is el eredményeket” – mondta a belügyminiszter két nappal azután, hogy egy Szíriából irányított női terrorkommandót lepleztek le a francia titkosszolgálatok. A nők múlt hét végén egy gázpalackokkal teli kocsit próbáltak meg felrobbantani (sikertelenül) Párizs belvárosában, majd csütörtökön az egyik párizsi pályaudvaron terveztek merényletet. Az üggyel kapcsolatban 8 embert vettek őrizetbe, a fő gyanúsítottak egy 19 és egy 23 éves nő.

Manuel Valls miniszterelnök kedden az RTL rádióban megerősítette, hogy „soha nem volt még olyan fokozott a terrorfenyegetettség” Franciaországban, mint most. Franciaországban az elmúlt 1,5 hónapban 3 olyan dzsihadista merényletet hajtottak végre, amit az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára. Közülük a legtöbb áldozattal a július 14-i nizzai támadás járt, amiben 87-en vesztették életüket. Tavaly 147-en haltak meg terrorcselekményekben az ország területén. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt