Megőrülök, miért nem látom mind a 12 fekete pöttyöt ezen a képen?

Amióta Will Kirslake játékfejlesztú nemrég kitwittelt egy amúgy évek óta ismert képet, internetezők ezrei borulnak ki az ábrától. A szürke rácsozat 12 csomópontjában ugyanis fehérrel keretezett fekete pöttyök láthatók, de ha rendesen odakoncentrálsz valamelyikre, a többi vagy teljesen, vagy időről időre eltűnik. Na de miért nem látjuk egyben az összes pöttyöt, ha egyszer tényleg ott vannak?

A válasz: az emberi néha agy, olyan, mint a lusta diák, aki nem néz utána a dolgoknak, csak betippeli a megoldást a tapasztalatai alapján. Az ember perifériás látása ugyanis elég gyenge, ha pedig erősen koncetrálunk egy fókuszban lévő látványelemre, még inkább az. Ami nem a kép közepén van, azt ilyenkor elmosódottan látjuk, vagy még úgy sem. Az agyunk ilyenkor lényegében tippelni kezd, vagyis a megsaccolja, hogy a tapasztalatai alapján valószínűleg mi lehet a homályos zónában, majd a képet ezzel egészíti ki. Ebben az esetben a szemlélők többségének az agya az tippeli, hogy ha középtájon szürke rácsozat látható, akkor a szélén is. Ezért nem látjuk a fekete pontok egy részét.

Nekem kifejezetten jó érzés volt megtudni, hogy nem Mengyi Roland tette zsebre a látásom 90 százalékát.

(via verge)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.