Nem nyomoznak Spéder postai befolyása miatt

gazdaság
2016 szeptember 13., 13:44
comments 35

Óriási médiakampánnyal, házkutatásokkal, adóhatósági vizsgálatokkal ment neki a kormány tavasszal Spéder Zoltánnak, az FHB és az Index.hu tulajdonosának.

Ez azért volt meglepő, mert előtte kifejezetten jónak tűnt a kapcsolata a kormánnyal: 2013-tól Spéder Zoltán egyre befolyásosabb lett az eredetileg állami területnek számító postában, az államosított takarékszövetkezetekben, és az ezekhez kapcsolni kívánt állami közműszolgáltatóban. Ám idén a bankár valamiért kegyvesztett lett, és a kormány kísérletet tett kiszorítására e területekről. Közben közvetlen politikai segítőitől is elvették a postát, a takarékokat és a közműveket: a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől mindhárom nagy intézményt elvették, Németh Lászlóné államtitkár pedig nyugdíjba vonult.

E fejlemények nyomán Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese feljelentést tett azok ellen, akik korábban helyzetbe hozták Spédert a postánál. A feljelentésben foglaltak szerint a Magyar Posta feletti irányítás jelentős része 2013 ősze és 2014 tavasza között visszavonhatatlanul Spéder Zoltán érdekeltségeihez került, miközben ezért alig fizetett valamit a posta értékéhez képest.

A feljelentésből jól látszik, hogy az illetékes állami tisztségviselők nem csak pontosan tudták, hogy mi történt, hanem teljes eltökéltséggel támogatták is a folyamatot. Ezt a rendszert a posta közgyűlési határozatai betonozták be, azonban e döntések szorosan követték a kormányhatározatokat. A folyamatot részletesen itt mutattuk be:

link Forrás

Logikusnak tűnt, hogy ha Spéder túlzott hatalmat szerzett, amiből ki kell szorítani, akkor azok is felelősek, akik ezt a hatalmat biztosították számára. Éppen ezért volt izgalmas Szakács képviselő feljelentése, mert ez az állami cég vezetőinek és a politikusok felelősségét firtatta.

Korábban Lázár János, a postát is felügyelő minisztérium vezetője kifejezetten biztatta a hatóságokat, hogy minden feljelentés esetében indítsanak nyomozást. Akkoriban indult folyt nyomozás a postánál, csalás gyanúja miatt, és Spéder Zoltán sok más érdekeltségeivel is foglalkoztak a rendőrök és az adóhatóság nyomozói. Lázár a június 30-i kormányinfón ebben a helyzetben így fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez:

“A Magyar Postánál csalás gyanújával három ügyben is nyomoznak a hatóságok, a postánál házkutatásokat is tartottak a nyomozók. Vállaljuk a felelősséget a Magyar Postánál zajló ügyekért, ha a gyanúk beigazolódnak. Németh Lászlóné és én magam is mindenért vállalom a felelősséget. Azt kérem Pintér Sándortól, hogy ha vannak feljelentések, még ha ezek névtelenek is, akkor is rendeljenek el nyomozást a Spéder-ügyben. Minden vizsgálatot folytassanak le a hatóságok.”

Szakács László nem névtelen feljelentést tett, de így sem indult nyomozás a postát érintő feljelentése nyomán. Többek között azzal az indokkal, hogy hivatali visszaélést állami cég irányítója nem követhet el, és azzal, hogy Szakács nem jelölte meg elég pontosan, hogy milyen belső szabályzat vagy munkaköri leírás alapján gyanítja a hűtlen kezelést:

photo_camera Részlet a feljelentést elutasító ügyészségi levélből.

A fenti levél második két bekezdése alapján úgy látszik, hogy az ügyészség hatékonyabb nyomozati munkát várt el Szakácstól, ahhoz, hogy ők maguk nyomozni tudjanak.

Az ügyészség mostanában utasította el egy másik szocialista képviselő, Tóth Bertalan feljelentését is, amit az MNB egyik alapítványa ellen tett. Érdekes párhuzam, hogy mindkét ügyészségi levél elkeveredett a Parlament épületében. Tóthét véletlenül kinyitották a Miniszterelnökségen, Szakácsé pedig azért hányódott néhány napig, mert elrontották a címzését, és Takács Lászlót írtak rá, Szakács László helyett:

photo_camera Sző, fon nem Takács.

A mostani ügyészségi visszautasítás nyomán többek között Németh Lászlóné lélegezhet fel, akinek fejlesztési miniszterként és miniszterelnökségi államtitkárként is fontos szerepe volt a postát érintő döntésekben. Ugyanakkor a nyomozás elmaradása Spéder Zoltánt is megnyugtathatja, hiszen ha felmerülne, hogy bűncselekmények nyomán szerezte a befolyását egy állami cégben, akkor a kiszorítása is simábban menne.

Közben információink szerint a heves, Spéder Zoltán ellen indított tavaszi kormányzati hadjárat megtorpant mostanra. A kormánypárti sajtó akkoriban állt le a támadásokkal, amikor kiszivárgott, hogy Spédernek hangfelvételei vannak Rogán Antallal és Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetéseiről. Azóta állítólag a színfalak mögött is enyhült a nyomás, és június óta a rendőrségi és adóhatósági vizsgálatok állásáról sem derült ki semmi. Ahogy egy ügyére rálátó ember fogalmazott: „Fel kell majd állnia a kártyaasztaltól, de az eddigi nyereményét összepakolhatja”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.