Visszadobta az ügyészség az MNB alapítványa elleni feljentést

jog
2016 szeptember 08., 07:11
comments 115

Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője még a nyár elején jelentette fel a PADA-t, az MNB egyik alapítványát, közérdekű adattal visszaélés, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanújával. Ennek az alapítványnak a kuratóriumát Matolcsy György jegybankelnök vezeti.

Tóth azért tett feljelentést, mert a PADA különböző tartalmú listátakat adott ki, amikor a bíróság arra kötelezte, hogy hozza nyilvánosságra üzleti döntéseit. Többek között egy 60 millió eurós befektetés sorsa is meglehetősen bizonytalannak látszott, hiszen az üzlet megkötéséről szóló kuratóriumi döntésnek nem volt írásos nyoma, a vásárlásnak azonban már volt.

Az ügyészség első körben feljelentés kiegészítést rendelt el, ám szerdán megérkezett a határozat a feljelentés elutasításáról. Benne például ilyen mondatokkal:

"Az alapítvány igazgatója tehát látszólag valóban túlterjeszkedett a kuratórium döntésén, azonban ha az egyéb szempontokat - így a 60 millió eurós összegtől történő eltérés lehetséges indokait - figyelmen kívül is hagyjuk, a bűncselekmény megítélése szempontjából a leglényegesebb az, hogy ezzel sem jogtalan eltulajdonítás, sem sajátjaként rendelkezés nem történt."

Érdekes körülmény, hogy a Tóth Bertalannak címzett levelet a borítékon szereplő kézzel írt feljegyzés szerint véletlenül kibontotta valaki a Miniszterelnökségen is:

Az nem világos, hogy a levél hogyan és miért került a Miniszterelnökségre.

FRISS: Az ügyészség jelentkezett, és ezt írják: "A Fővárosi Főügyészség a feljelentést elutasító határozatot arra a címre kézbesítette (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.), amelyet a feljelentő a feljelentésében értesítési címként konkrétan megjelölt."

Ez a Parlament címe, ahol a Miniszterelnökségnek és az MSZP frakciónak is vannak irodái.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.