Ez történt legutóbb, amikor a keleti számmisztika beleszólt egy nemzeti bank működésébe

gazdaság
2016 szeptember 14., 12:20
comments 125

A világ legtöbb országában kényesen ügyelnek arra, hogy a monetáris politika és a primitív babonák ne keveredhessenek. Persze a legtöbb országban arra is ügyelnek, hogy a monetáris politika legfőbb irányítója ne tömje közpénzzel a babáját.

Most, hogy a hírek szerint a Magyar Nemzeti Bank mindennapjaira komoly hatással van Matolcsy György és Vajda Zita közös érdeklődése az ezotéria iránt, érdemes felidézni az egyetlen előzményt, amikor a gazdasági realitás találkozott a keleti számmisztikával. Az MNB ugyan cáfolja a numerológiai elköteleződést, de így 2016-ban, a Pallas-balhé után nyilván semmi jelentősége nincs annak, hogy a jegybank sajtóközleményeiben mi áll.

photo_camera A szerencsés 45 kyatos.

1985 novemberében az akkor még Burmának nevezett Mianmarban bármilyen figyelmeztetés nélkül kivonták a forgalomból az 50 és 100 kyatos, az országban használt legmagasabb címletű bankjegyeket, és helyettük a 75-ös, 35-ös, 25-ös és 15-ös bankjegyeket vezettek be. A különös döntést hivatalosan nem indokolták, de minden bizonnyal köze volt ahhoz, hogy az országot már évtizedek óta irányító diktátor, Ne Win közismerten vonzódott a numerológiához, és fontos döntései előtt rendszeresen konzultált jósokkal.

A 75-ös bankjegy bevezezése például gyanúsan egybeesett Ne Win 75. születésnapjával.

A monetáris forradalom jegyében a lakosságnál lévő 50-es és 100-as bankjegyeket a nemzeti bank csak korlátozott számban váltotta be az új bankjegyekre, ami általános elszegényedéshez vezetett. A lakosság nem örült, bár ha tudták volna, mi következik két év múlva, tulajdonképpen hálát adhattak volna jóságos diktátoruknak.

1987 szeptemberében ugyanis, ismét előzetes figyelmeztetés nélkül, a 25, 35 és 75 kyatos bankjegyeket vonták ki a forgalomból, hogy helyettük a 45-ös és 90-es bankjegyeket vezessék be. Ezúttal a lakosság egyáltalán nem válthatta át az új pénzre a használhatatlant, így egyik napról a másikra a burmaiak nagy része teljesene elszegényedett.

Ezt a második váltást sem indokolták hivatalosan, de valószínűleg arról volt szó, hogy Ne Win személyes szerencseszámát, a 9-est szerette volna viszontlátni birodalma bankjgyein.

Ez viszont már sok volt a burmaiaknak. A társadalom különböző csoportjai buddhista szerzetesektől az egyetemistákig elkezdtek szervezkedni és tüntenti, és végül 1988 augusztus 8-án szabályos népfelkelés tört ki. Nem véletlenül éppen aznap, a 8-as szám a buddhista kultúrkörben a szerencse száma, és a 88. év 8. hónapjának 8. napja jó ómennek tűnt. (Ugyanezért időzítették a pekingi olimpia megnyitóját is 2008 augusztus 8-án este 8 órára.)

Bár a népfelkelés nem érte el a célját, Ne Wint a diktatúrát irányító katonai junta egyik szárnya megpuccsolta, és a babonás diktátor utolsó éveit házi őrizetben élte le. Az 1988-as felkelés másik fontos hozadéka a máig bizonytalanul tántorgó mianmari demokratizálódási folyamat ikonja, Aung Szan Szu Kji felemelkedése volt. A harmadik pedig az, hogy miután az országot 1989-ben hivatalosan átnevezték Mianmarnak, visszatértek a világon máshol is megszokott, 0-ra végződő bankjegyek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.