Trócsányi meghívta Szegedre Tőkés Rudolfot, a Connecticuti Állami Egyetem professzorát, aki erre arról tartott előadást, milyen komoly veszély az orosz expanzió

2016 szeptember 15., csütörtök 18:06
66

Komoly veszélynek tartja Oroszország világszerte elért befolyásának növelése érdekében tett lépéseit Tőkés Rudolf, a Connecticuti Állami Egyetem professor emeritusa. A biztonságpolitikai szakértő Trócsányi László igazságügyi miniszter meghívására a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásán azt mondta: a transzatlanti integráció lehet, hogy létrejön valamikor, de a hidegháború nem ért véget, és egészen különös formában folytatódik tovább.

A professzor az általa új hidegháborúnak minősített folyamat elemei között említette:

  • az Európai Unió központilag irányított bomlasztását
  • Oroszország agresszív közel-keleti szerepvállalását
  • a KGB idejéből jól ismert dezinformációs stratégiáját
  • a belpolitikai folyamtok manipulánsára tett kísérleteket Kelet-Európában
  • a világ minden részén elkövetett kibertámadásokat

Az utóbbiak közül kiemelte az amerikai elnökválasztás befolyásolása érdekében tett lépéseket, amiket agressziónak minősített.

Tőkés Rudolf szerint az amerikai elnökválasztás korántsem lefutott verseny. A professzor bízik abban, hogy végül Clinton győz, bár ez szerinte nem feltétlenül lesz főnyeremény Magyarországnak.

A szakértő a migrációs krízist Németország egyoldalú döntése következményének látja: a németeknek szüksége volt munkaerőre, döntésüket azonban nem erőltethették volna rá a többi országra.

Szerinte az Egyesült Államokban nem értik a kelet-európaiak ellenérzését a migránsokkal szemben. Amerika hagyományosan az emigránsok országa, és az elmúlt évtizedekben kedvezőek a tapasztalataik az akár több százezres számban érkező bevándorlóval kapcsolatban, akiknek integrációja sikeresen zajlott – mondta Tőkés Rudolf.

A Brexitet tragédiának nevező szakértő szerint a kilépés hosszú folyamat lesz, nagyon sok szál köti össze az uniót és Nagy-Britanniát, és valószínű, hogy végül az EU veszít többet vele. A gazdasági hátrányok mellett megemlítette, hogy a britek komoly ellenpólust jelentenek a közösségen belül Oroszországgal szemben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt