Az oroszok szerint könnyen borulhat a szíriai tűzszünet

2016 szeptember 17., szombat 17:17
86

Vlagyimir Putyin nem biztos abban, hogy fenntartható lesz a szíriai tűzszünet, mert szerinte az amerikaiak még nincsenek felkészülve arra, hogy szakítsanak Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló „terrorista elemekkel”.Vlagyimir Putyin Kirgizisztánban - Fotó: Fotó: AFP/Grigoriy Sisoev/Sputnik

A tűzszünet elvileg hétfőn lépett életbe, de ennek ellenére minden oldal annak megsértésével vádolja a másikat, a segélyszállítmányok pedig nem tudnak bejutni Aleppó északi részére, amit a lázadók ellenőriznek.

Az oroszok most azzal vádolják az Egyesül Államokat, hogy nem képesek megfékezni a lázadókat, amjd számon kérte az amerikaiakon, hogy nem hozták nyilvánosságra a megállapodás szövegét. Az orosz elnök szerint az amerikaiak nem tudják szétválasztani a lázadók „egészséges felét” a bűnözőktől és a terroristáktól. Szerinte továbbra is folytatni akarják a harcot a szír elnök ellen, de figyelmeztetett, hogy ez nagyon veszélyes játék.

Az orosz külügyminiszter pedig egy telefonbeszélgetésben szólította fel John Kerry-t, hogy válasszák szét a mérsékelt ellenzéket a terroristáktól, mivel vannak olyan csoportok, akik nem voltak hajlandóak csatlakozni a tűzszünethez.

Vladimir Savchenko orosz tábornok arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában 55 támadás történt, amiben 12 civil halt meg. (Guardian/BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt