Robert Fico semmiben sem enged a briteknek, ha korlátozzák a kelet-európaiak munkavállalási jogait

A szlovák miniszterelnök bejeleentette, hogy a közép-európai országok készek megvétózni minden olyan megállapodást Nagy-Britannia és az Európai Unió között, amely korlátozná a munkavállalási jogokat Nagy-Britanniában.

Fotó: AFP/Thierry Charlier

Kijelentette, hogy „a V4-es országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) nem kötnek kompromisszumot. Ha úgy találjuk, hogy nem bánnak egyenlően a Nagy-Britanniában élő és dolgozó emberekkel, akkor megvétózunk bármiféle megállapodást az EU és Nagy-Britannia között”.

Pénteken az uniós vezetők döntöttek arról is, hogy Nagy-Britannia addig semmiképpen nem kaphat hozzáférést az európai közös piachoz, amíg nem fogadja el a munkaerő szabad áramlásának elvét. Fico mindenképpen el akarja kerülni, hogy a tárgyalások során a britek kimazsolázhassák maguknak azokat a nekik előnyös elemeket. A brit kormány szándékai szerint idén még nem indulna el a hivatalos kilépési folyamat, csak jövőre, ami aztán két évig tartana.

A szlovák miniszterelnök a menekültkvótákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a v4-ek országai továbbra is ellenzik annak bevezetését, kitartanak az eredeti álláspontjuk mellet. Ugyanakkor hozzátette, ezt nem szeretnék odáig tolni, ami már ártana az EU-nak. ( Reuters/MTI)