Tusk figyelmeztette Orbánt, hogy figyelni fogja, mit mond az EU-csúcsról Magyarországon

Pénteken találkoztak az EU-tagállamok vezetői Pozsonyban (mínusz a britek, mert bár még tagállamok, de most először nem hívták meg a miniszterelnöküket), és nagyon feltűnő volt, mennyire másként értékeli az eredményeket Orbán Viktor, mint mindenki más.

Ezzel részletes cikkben foglalkoztunk is péntek este, érdemes az egészet elolvasni. A lényeg nagyjából annyi, hogy bár a vezetők elfogadtak a külső határok védelméről és a menekülthullám feltartóztatásáról szóló határozatot is, ami után Orbán Viktor akár ünnepelhetett is volna, hiszen pont ilyesmit akart ő is korábban, mégis kénytelen volt úgy csinálni, mintha nem történt volna semmiféle előrelépés. A magyarázat egyszerű, jön a népszavazás a kvótáról, gözerővel mozgosít a Fidesz, most nem lehet beismerni, hogy közben az egész szavazás kvázi okafogyottá vált.

Apró, de nem lényegtelen érdekesség, hogy az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk számíthatott is valami ilyesmire. A Financial Timesnak nyilatkozott egy forrás, aki jelen volt a tárgyalások idején, és e szerint Tusk külön figyelmeztette az euroszkeptikus magyar és lengyel kormányt, hogy figyelni fogja, hogyan kommentálják ezeket a tárgyalásokat odahaza.

Mondjuk Tusk ez alapján arra számított, hogy Orbán legalább előbb visszautazik Magyarországra és ott kezdhet majd a többi miniszterelnök tapasztalatával szemben valami teljesen másról beszélni, arra lehet, hogy ő sem gondolt, hogy mindez már Pozsonyban megtörténhet majd.

Szintén érdekes, hogy a magyar mellett legharciasabban fellépő lengyel kormány vezetője, Beata Szydlo kifejezetten elégedett volt a csúcs eredményeivel. Igaz, náluk nem is közeleg épp népszavazás arról, hogy üzenni kell-e Brüsszelnek.