Hatott a kiborulás roaming-ügyben: kiszedték az időkorlátot

gazdaság
2016 szeptember 21., 10:25
comments 120

Az Európai Bizottság új javaslatot tett a roaming díjak eltörlésére.

A 2014 óta húzódó intézkedésből utoljára szeptember elején lett balhé, amikor kiderült, hogy úgy törlik el a külföldi mobilozás utáni extra díjat, hogy mégsem teljesen törlik el, hanem csupán évente 90 napig érvényes a mentesség.

A bizottság a lakossági tiltakozás hatására visszavonta az előző javaslatot, és szerdán újat fogadott el. Ebben már nincs benne a 90 napos korlát. A terv szerint 2017 június 15-től lesz hatályos a szabály, elvben attól kezdve nem lehet roaming díjat felszámolni az EU-n belül.

photo_camera Nyártól talán tényleg nem kerül sokba.

DE

De a visszaéléseknek elejét akarja venni a bizottság, vagyis azt nem lehet majd megcsinálni, hogy valaki abban az országban vesz SIM-kártyát, ahol a legolcsóbb a mobilnet és a telefon, és utána soha többet nem megy oda.

A roaming eltörlése vonatkozik majd az országok között ingázókra, az ösztöndíjasokra, de muszáj, hogy a telefon tulajdonosának legyen köze ahhoz az országhoz, ahol a SIM-et vette, és használja is évente többször ebben az országban a kártyáját.

Ha a szolgáltatóknak gyanús, hogy visszaélnek a kártyával, akkor plusz díjat vethetnek ki, ami a javaslat szerint maximum 12 forint lehetne percenként, 3 forint SMS-enként és 2,6 forint MB-ként. Lenne valami panaszeljárás arra is, ha az ügyfél vitatná, hogy ő visszaél a SIM-mel. (Európai Bizottság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.