USA: Orosz gépek bombázták le az ENSZ segélykonvoját

2016 szeptember 21., szerda 7:32
278

Az Egyesült Államok kormánya szerint nagy valószínűséggel két orosz bombázó semmisítette meg azt a segélykonvojt, ami hétfőn vitt volna ételt és gyógyszert Aleppó ostromgyűrűbe zárt negyedébe.

A segélyszállítmány hosszú egyeztetés után mehetett volna be a területre, ahol legalább 70 ezer ember él hónapok óta elzárva a külvilágtól. Az ENSZ védnöksége alatt a szíriai Vörös Félhold munkatársai szervezték meg a szállítmányt.

A segélyszállítmány egyik kamionja a támadás után. Fotó: Ahmad Hasan / Anadolu Agency Fotó: Ahmad Hasan

A városba igyekvő konvojt hétfőn érte támadás, legalább 17 ember életét vesztette, a 31-ből 18 kamion teljesen kiégett. Az ENSZ a támadás után felfüggesztette a segélyezést Szíriában.

Az USA szerint a radarok által rögzített adataik alapján orosz gépek támadták meg az ENSZ védelme alatt álló, előre egyeztetett útvonalon haladó, és minden engedéllyel rendelkező konvojt. Elvben még a szír kormány is hozzájárult a szállítmány célba juttatásához.

Az orosz kormány azonban határozottan tagadja, hogy a gépeik bombáztak volna. Azt állítják, hogy szerintük nem légitámadás áldozata lett a szállítmány, hanem a földön keletkezett tűz után robbantak fel a kamionok.

Néhány nappal korábban Oroszország azzal vádolta az USA-t, hogy amerikai gépek sértették meg az azóta lejárt tűzszünetet, amikor a szír hadsereg állásait bombázták. A támadásban állítólag legalább 90 kormánykatona meghalt. Az amerikai kormány akkor azt mondta, hogy tévedésből bombázták a szír hadsereget, ők az Iszlám Államot akarták támadni.

A múlt héten még egészen reményt keltő tűzszünet összeomlani látszik. Úgy volt, ha sikerül egy hetet kibírni, akkor az oroszok és az amerikaiak később egyeztetett csapásokat mérnek a terroristának minősített szervezetekre, míg a szír hadsereg, a mérsékeltnek tartott szunnita ellenzék és a kurdok nem támadják egymást. A tárgyalásokat még nem rekesztették be, de a terv megvalósulására egyre kisebb az esély. (BBC, New York Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt