Ez a két Orbán-interjú pontosan megmutatja, hova jutott a magyar sajtó

Média
2016 szeptember 22., 08:45
comments 284
Orbán Viktor nyilatkozik a magyar közmédia stábjának az Európai Néppárt fennállásának 40. évfordulóján tartott luxembourgi csúcstalálkozón (Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)
photo_camera Orbán Viktor nyilatkozik a magyar közmédia stábjának az Európai Néppárt fennállásának 40. évfordulóján tartott luxembourgi csúcstalálkozón (Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

EXKLUZÍV interjú jelent meg Orbán Viktorral csütörtök reggel az Origón "Szeretem ezt az országot, és nem szeretném, ha külső parancsra valaki megváltoztatná" címmel.

Az ország egyik legolvasottabb hírportáljának lehetősége volt egy fontos politikai esemény előtt interjút készítenie a miniszterelnökkel, nem csoda, ha maga a főszerkesztő, György Bence állt kérdezőnek.

És kollégájával, Gábor Lászlóval együtt bele is kérdeztek:

  • "Ön hogy látja, Elnök Úr, hogyan változna a világ, ha Trump lenne Amerika elnöke?"
  • "Visszatérve picit a népszavazásra: mit gondol az ellenzéki pártok álláspontjáról? Van olyan párt, a Liberálisok, akik igennel szavaznak, az MSZP hivatalosan nem távolmaradást kér, de van olyan szocialista politikus, aki nemmel szavazna. A DK és az Együtt konzekvensen a távolmaradás mellett van. A Jobbik a „nem” mellett kampányol. Ön szerint mennyire döntenek az emberek pártszimpátia alapján ebben a kérdésben?"
  • "Röviden: mi ennek a népszavazásnak a tétje?"

Ez csak néhány példa az interjúból, ami lényegében nem áll másból, mint hogy Orbán bármiféle visszakérdezés, közbevetés, tényekkel való ütköztetés, vagy akár csak minimálisan kritikus felvetés nélkül ismertetheti saját elképzeléseit.

Ami pontosan illeszkedik az MKB-hitelből megvásárolt, a pártüzeneteket már zökkenőmentesen közvetítő Origo irányvonalához György Bence irányítása alatt.

Orbán Viktorral egyébként éppen tíz éve készített interjút az Origo. Ez még jóval azelőtt volt, hogy Sáling Gergő főszerkesztő kirúgása miatt felbomlott volna a Hírek rovat, így annak az újságnak valójában semmi köze a maihoz a nevén kívül.

Azt az interjút Pethő András készítette (aki azóta a Direkt 36 munkatársa, cikkei rendszeresen jelennek meg a 444-en), érdemes megnézni, milyen kérdéseket kapott akkor Orbán, és mennyire mondhatta kontroll nélkül a saját szövegét. Csak egy példa: amikor Orbán megkapja a kérdést, "Ön hol szorítana meg?", és válaszként arról kezd beszélni, kinek mennyivel juttatna több pénzt, rögtön jön a visszakérdezés: "Ön most arról beszél, hogy hova lehetne még többet adni, de én a megszorításokról kérdeztem. Tehát hol szorítana meg?".

(A teljesség kedvéért: Orbán Viktor ellenzéki politikus volt akkor, így itt egy origós Gyurcsány-interjú is ugyanabból a ciklusból.)

Orbán nem megy oda, ahol igazi kérdéseket kapna, írtuk még a 2014-es választás előtt: a miniszterelnök szinte csak a pártközeli, illetve állami médiának, ezen kívül legfeljebb megyei lapoknak ad interjúkat. Azóta már az ország egyik legolvasottabb hírportáljához is el tud menni anélkül, hogy bármilyen kérdés miatt aggódnia kelljen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.