Erdogan megint rátámadt az amerikaiakra, mert fegyvereket adnak a kurdoknak

külföld
2016 szeptember 23., 07:14
comments 60

Recep Tayyip Edogan török elnök az ENSZ Közgyűlésén tartott beszédet, amiben ostorozta az Amerikai Egyesült Államokat, amiért az az ISIS elleni harcban támogatja a kurdokat. Az Irakban és Szíriában a terroristák ellen valóban komoly sikereket elérő kurdok több politikai szervezetét is terrorcsoportnak tartja a török kormány, mert ezek a szervezetek több esetben is terrorcselekményeket hajtottak végre török állami szervezetek ellen.

A 40 milliós kurd népesség a világ egyik legnagyobb, saját állam nélküli népcsoportja, és hosszú évtizedek óta függetlenségi harcot vívnak, főleg Törökországban és Iránban, de élnek kurdok Irakban és Szíriában is.

Az ISIS előretörése miatt széthulló iraki közigazgatás lehetőséget adott az iraki kurdoknak, hogy kiterjesszék a befolyási övezetüket, és éltek is ezzel, Törökország viszont aggódva nézi a kurdok iraki erősödését.

A török kormánynak az sem tetszik, hogy több nyugati állam is nagyon fontos helyi szövetségeseknek tekinti a kurdokat az ISIS terroristái ellen vívott harcban, és emiatt támogatják is őket.

Az USA például 2014-ben fegyverszállítmányt dobott le az ISIS által körülzárt szíriai kurd városra, Kobanira, hogy a kurdok megvédhessék magukat, amíg meg nem érkeznek a város felmentésére küldött csapatok.

Erdogan a mostani beszédében azt mondta, hogy

a 2014-ben ledobott fegyverek legalább fele az ISIS kezébe került,

és az amerikaiak rosszul teszik, ha a terroristák ellen a kurdokkal szövetkeznek, hiszen a török kormány szerint a támogatott kurd szervezetek szintén terroristacsoportok.

A török-kurd ellentétek különösen felerősödtek az elmúlt hetekben, és nemcsak a Törökországban elkövetett, és a kurdok számlájára írt terrorcselekmények, meg a Dél-Kelet-Törökországban zajló harcok miatt, hanem azért is, mert a törökök által támogatott szíriai harcosok úgy űzték ki az ISIS-t a török-szír határról, hogy közben a kurdok szerint az ott élő kurdokat sem kímélték,

Ezen kívül Törökország régóta kéri, hogy az USA adja ki nekik az Egyesült Államokban bujkáló Erdogan-ellenes hitszónokot, Fethullah Gülent, akit a törökök a július 15-i puccskísérlet szervezőjének sejtenek. Az amerikaiak azonban eddig nem reagáltak erre a kérésre.

Erdoganék azzal is fenyegetőztek, hogy Törökország és szíriai szövetségeseik nem hajlandóak részt venni az ISIS elleni erők közelgő, er-Rakka felszabadítására irányuló hadműveletében, ha ott a kurdok oldalán kell harcolniuk. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.