Követhetetlen, hogy mik is a tervei a kormánynak a Várban

politika
2016 szeptember 23., 11:41
comments 47

Kis tételben teljes zűrzavar, nagyban pedig olyan akadály, ami egészen meglepő, hogy megakaszthat egy 200 milliárdos projektet.

Így áll most a kormány grandiózus terve a Vár átépítéséről. Ennek a projektnek az éléről váltotta le Lázár János júniusban L. Simon Lászlót, mert nem elégedett a Budai Vár felújítása és úgy általában a műemlékvédelem területén elért eredményeivel.

A kormány nagy tervének egy kis szelete. Valamit kezdeni akarnak a Nemzeti Levéltár épülete mellett lévő, nem megejtően szép beton és üveg homlokzatú épülettel, a 2007 óta üresen álló Országos Villamos Teherelosztóval.

Tavaly nyáron úgy volt, hogy a levéltár részeként felújítják, miután egymilliárdért megveszik a Magyar Villamos Művektől.

Megvették. Most nyáron viszont kormányhatározatot hoztak arról, hogy az egymilliárdért megvásárolt épületet le kell bontani, az ezzel kapcsolatos hatósági ügyeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánították. A határidő 2016. november 15.

De megint más van. Fónagy János államtitkár MSZP-s képviselőknek adott válaszában arról ír, hogy miközben továbbra is folyik a bontás előkészítése, lehet, mégsem bontják el az épületet.

Mert a bontásról szóló határozat után egy hónappal megjelent „A Belügyminisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezésével kapcsolatos intézkedésekről” szóló kormányhatározat. A Belügyminisztérium felköltözik a Várba az Országház utca 28-32 ., illetve Úri utca 49-51 . szám alá. De már most látszik, hogy kevés lesz a hely, ezért további helyet keresnek.

És az előterjesztésben a BM-es dolgozók elhelyezésének lehetséges helyszínként szerepel az Országos Villamos Teherelosztó épülete is.

photo_camera Street View

Ennek minden bizonnyal örülnek azok, akik kiálltak az épület mellett. Ettől még persze el is bonthatják Virág Csaba épületét.

Ha a nagyobb szabású terveket nézzük, akkor sem tisztább a kép.

Van az egészen nagy projekt, a Nemzeti Hauszmann Terv, ami alapján legalább 200 milliárdot elköltetének arra, hogy több épületet is visszaépítsenek a Várba.

A tervek megvannak, a feladat a következő:

  • az Új lovarda újraépítése
  • a Főőrség épületének újraépítése
  • a Stöckl-lépcső újraépítése
  • Akadálymentes közlekedési tengely létesítése: a Palota út - Csikós udvar - Hunyadi udvar teraszai között
  • Lovas programokat kiszolgáló istálló épület elhelyezése a Lovarda utcából nyílóan
  • a Csikós udvar teljes területének területrendezése-tájépítészeti terv
  • a Vár Palota déli összekötő szárnyának, illetve ahhoz kapcsolódva három beruházási eleme
  • Szent István terem rekonstrukció
  • Gyilokjáró udvar és újvilág kert

Erre a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. írt ki közbeszerzést, szaktanácsadói és műszaki ellenőri, valamint tervellenőri tevékenység ellátására. A közveszerzést azonban eredményhirdetés helyett visszavonták.

Ami biztos: a Várban Orbán Viktor új munkahelyén dolgoznak, bár az is lassabban halad a tervezettnél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.