Követhetetlen, hogy mik is a tervei a kormánynak a Várban

2016 szeptember 23., péntek 11:41
47

Kis tételben teljes zűrzavar, nagyban pedig olyan akadály, ami egészen meglepő, hogy megakaszthat egy 200 milliárdos projektet.

Így áll most a kormány grandiózus terve a Vár átépítéséről. Ennek a projektnek az éléről váltotta le Lázár János júniusban L. Simon Lászlót, mert nem elégedett a Budai Vár felújítása és úgy általában a műemlékvédelem területén elért eredményeivel.

A kormány nagy tervének egy kis szelete. Valamit kezdeni akarnak a Nemzeti Levéltár épülete mellett lévő, nem megejtően szép beton és üveg homlokzatú épülettel, a 2007 óta üresen álló Országos Villamos Teherelosztóval.

Tavaly nyáron úgy volt, hogy a levéltár részeként felújítják, miután egymilliárdért megveszik a Magyar Villamos Művektől.

Megvették. Most nyáron viszont kormányhatározatot hoztak arról, hogy az egymilliárdért megvásárolt épületet le kell bontani, az ezzel kapcsolatos hatósági ügyeket kiemelt jelentőségűvé nyilvánították. A határidő 2016. november 15.

De megint más van. Fónagy János államtitkár MSZP-s képviselőknek adott válaszában arról ír, hogy miközben továbbra is folyik a bontás előkészítése, lehet, mégsem bontják el az épületet.

Mert a bontásról szóló határozat után egy hónappal megjelent „A Belügyminisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezésével kapcsolatos intézkedésekről” szóló kormányhatározat. A Belügyminisztérium felköltözik a Várba az Országház utca 28-32 ., illetve Úri utca 49-51 . szám alá. De már most látszik, hogy kevés lesz a hely, ezért további helyet keresnek.

És az előterjesztésben a BM-es dolgozók elhelyezésének lehetséges helyszínként szerepel az Országos Villamos Teherelosztó épülete is.

Street View

Ennek minden bizonnyal örülnek azok, akik kiálltak az épület mellett. Ettől még persze el is bonthatják Virág Csaba épületét.

Ha a nagyobb szabású terveket nézzük, akkor sem tisztább a kép.

Van az egészen nagy projekt, a Nemzeti Hauszmann Terv, ami alapján legalább 200 milliárdot elköltetének arra, hogy több épületet is visszaépítsenek a Várba.

A tervek megvannak, a feladat a következő:

 • az Új lovarda újraépítése
 • a Főőrség épületének újraépítése
 • a Stöckl-lépcső újraépítése
 • Akadálymentes közlekedési tengely létesítése: a Palota út - Csikós udvar - Hunyadi udvar teraszai között
 • Lovas programokat kiszolgáló istálló épület elhelyezése a Lovarda utcából nyílóan
 • a Csikós udvar teljes területének területrendezése-tájépítészeti terv
 • a Vár Palota déli összekötő szárnyának, illetve ahhoz kapcsolódva három beruházási eleme
 • Szent István terem rekonstrukció
 • Gyilokjáró udvar és újvilág kert

Erre a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. írt ki közbeszerzést, szaktanácsadói és műszaki ellenőri, valamint tervellenőri tevékenység ellátására. A közveszerzést azonban eredményhirdetés helyett visszavonták.

Ami biztos: a Várban Orbán Viktor új munkahelyén dolgoznak, bár az is lassabban halad a tervezettnél.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt