Mészáros Lőrincék 1,2 milliárd hitelt kaptak Spéderéktől, nem sokkal a nagy szakítás előtt

gazdaság
2016 szeptember 23., 13:46
comments 43

Idén márciusban Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla 1,24 milliárd forint hitelt vett fel a B3 Takarékszövetkezettől.

A szövetkezet ezért jelzáloggal terhelt 13 darab, különböző helyrajzi számú földterületet, Etyek és Mány települések külterületén. Ez a földek tulajdoni lapjain látható.

Hitel a kiátkozás előtt

A B3 Takarékszövetkezetet Spéder Zoltán bankár befolyási övezetéhez sorolták, legalábbis márciusban még nagyon úgy tűnt, hogy ez a helyzet.

Spédert bízta meg a kormány 2014-ben a takarékszövetkezeti integráció megszervezésével. A tucatnyi takarékszövetkezet egyesüléséből 2015-ben létrejött B3-at vezető Vida Józsefet pedig kifejezetten az ő embereként tartották számon. Vida volt eredetileg annak a cégnek is a tulajdonosa, amibe beszállt a Spéder-féle FHB, és amelyik ezután megszerezte a Takarékbankot, ami a takarékszövetkezeti integráció bankja.

Június elején azonban Spéder Zoltán kegyvesztett lett, valamiért a kormány elkezdte a kiszorítását a takarékszövetkezetekből és a postából is. Néhány hétig a kormányhoz kötődő sajtó közellenségként kezelte.

A Mészáros házaspárnak márciusban nyújtott hatalmas hitel ennek fényében izgalmas igazán. Mészárosék magánszemélyekként jutottak ehhez az összeghez, nem valamelyik cégen keresztül. Orbán Viktor jó barátjának hitelezése nyilvánvalóan politikai döntés is kellett, hogy legyen.

A takarékok körüli világot ismerők között már júniusban is terjedt a pletyka, hogy „pedig Spéderék finanszírozták Mészárosékat, fura hogy mégis így neki támadtak”. Csakhogy a finanszírozás módja eddig nem volt közismert. A hitel lehetséges hátteréről most, a B3-as kölcsön ismeretében érdeklődve két magyarázatot hallottunk:

Az első szerint Vida József időben megneszelte, hogy Spéder kegyvesztett lesz, és nyitni kezdett a miniszterelnök környezete felé. Ezt a teóriát erősíti, hogy júliusban Vidát választották meg a takarékok feletti szervezet, az SZHISZ vezetőjévé. Az SZHISZ vezetésének kollektív lemondását mindenki úgy értékelte először, hogy így érte el a kormány, hogy kiszorítsa Spéder Zoltán embereit. Csakhogy Vidát is Spéder-emberként tartották számon, és így megválasztása nagy meglepetést keltett. Mi is ezzel a címmel adtunk hírt megválasztásáról: „Spéder embereit leváltották, de az új emberek is Spéder emberei a takarékintegráció vezetésében”.

Most, a B3-as hitel ismeretében sokan feloldották az értelmezési problémát, és úgy tartják, hogy Vida időben kimutatta lojalitását a kormányzat felé, és így ő mostanra már nem tekintethető Spéder Zoltán emberének.

Egy másik magyarázatot is emlegetnek azonban néhányan. Eszerint a márciusi hitel Spéder Zoltán jóváhagyásával ment Mészároséknak, és a bankár pont azért szorgalmazta kihelyezését, mert akkor már érzékelte, hogy a politika legfelsőbb szintjén haragszanak rá, és így próbálta javítani a megítélését.

Legalább az egyik elzálogosított föld egy cégük nevén van

A B3-as hitel azért is érdekes, mert földekre jegyezték be a jelzálogot, de ezek közül legalább egyet nem magánemberként birtokol a Mészáros házaspár. Hanem egy olyan cégen keresztül, amely a Talentis Zrt.-hez tartozik, amit februárban vásároltak meg a Mammut bevásárlóközpont megépítéséről ismert Kenyeres Sándortól. (Kenyeres még a legelső Orbán-kormány idején vette meg a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságot, és a területre high-tech vállalkozásokat akart telepíteni, azonban a magyar Szilícium-völgyről szóló álom nem valósult meg, és idén a Mészáros család vásárolta meg a területet.)

Az, hogy a tulajdoni lap szerint egy cég nevén van az egyik jelzáloggal terhelt föld, de az adós nem a cég, hanem a Mészáros házaspár, elég fura megoldásnak tűnik, még akkor is, ha a cég végső tulajdonosai Mészárosék, és a cég vezetését az egyik lányuk látja el.

Az OTP is bőkezűen ad nekik hitelt

Szintén érdekes, hogy maga Mészáros Lőrinc és családtagjai is komoly hiteleket kaptak idén év elején az OTP-től földvásárlásra, és ezeket szintén a földjeikre helyezett jelzáloggal oldották meg. Maga Mészáros Lőrinc összesen 260 millió forint, a felesége 271 millió forint, Csilla lányuk összesen 230 millió forint, és Lőrinc fiuk pedig összesen 117 millió forint hitelt vett fel idén az év első felében földvásárlásra az OTP-től. Ezek az adatok a közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából derülnek ki.

Vagyis a Mészáros család az OTP-től közel 900 millió forintot, a B3 takaréktól pedig további 1240 millió forint hitelt kapott 2016 első fél évében. Az OTP-hitel az államtól megvett földekre kellett, a B3-as hitel ügyében pedig csak feltételezni lehet, hogy a Kenyeres Sándortól megvett földekre, illetve az azokat birtokló cégekre kellhetett.

Ezek persze csak a földügyek, hiszen a Mészáros Lőrinchez köthető cégek 2016 tavaszára már 10,9 milliárd forint hitelt kaptak az OTP-től.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.