Szijjártó a Foreign Policynek: Ausztrália a példa migránsügyben

2016 szeptember 23., péntek 6:09

Ausztrália elég sok nemzetközi kritikát kapott idén amiatt, ahogyan az országba igyekvő menekültekkel bánik: Naurun és Pápua Új-Guinea szigetein gyűjti össze őket embertelen körülmények között, és még ott, Ausztrálián kívül bírálják el a menedékkérelmüket. Csak azokat viszik át a kontinensre, akiknek jóváhagyták a kérelmét.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter viszont a bírálók gyakorlatával szakítva, védelmébe vette ezt a rendszert, amikor New Yorkban interjút adott a Foreign Policy külpolitikai magazinnak. A miniszter azt mondta, hogy az ausztrál rendszer a hatékonysága miatt inkább példa, nem pedig bírálandó dolog.

Orbán Viktor csütörtökön az Origónak adott interjújában maga is beszélt egy hasonló rendszerről, amiben az EU egy szigeten gyűjtené össze a belépésre váró migránsokat. Igaz, Orbán nem nevezte meg, milyen szigetre gondolt.

Szijjártó védelmébe vette a miniszterelnök nyilatkozatát, igaz, ő sem tudta megmondani, hogy melyik szigeten kellene migránsokat gyűjtenie az EU-nak, amikor erről kérdezték.

Az interjú további részében Szijjártó a magyar menekültpolitikát védte azokkal a szlogenekkel, amiket a Magyarországon élő emberek már elég jól ismernek. (Foreign Policy)