Lázár János már százezer bevándorlóval riogatja a választókörzetét

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a Kiszomboron tartott utcafórumán beszélt arról, hogy szerinte akár százezrek is érkezhetnek Magyarországra, ennyi ember pedig már tízéves időtávon megváltoztathatja a demográfiai viszonyokat.

A miniszter a napokban végigjárja a választókörzetét. Királyhegyesen például arról beszélt, hogy a bevándorlókkal nem lehet mit kezdeni:

Lázár János a 4200 lakosú Csongrád megyei Kiszomboron elmondta, az ott élőknek közvetlen tapasztalatuk van a migrációról, hiszen néhány kilométerre onnan tavaly több százezer ember lépte át illegálisan a határt. Hozzátette, hogy közülük 148 ezren itt regisztráltak Európában először, ez alapján pedig egyes országok felhatalmazva érzik magukat, hogy ide küldjék vissza ezeket az embereket, Magyarország pedig sehova nem tudja továbbküldeni őket.

A mintegy százfős hallgatósága előtt hangsúlyozta, a betelepítéssel szemben nincs már más eszköz a kormány kezében, csak az, ha elmondhatja, az emberek egységesen elutasították azt.

„Aki lemond a részvételről, feladja saját hazáját”

-mondta Lázár, majd hozzátette, hogy ha kevesen vesznek részt a szavazáson, nem lehet megakadályozni, hogy Magyarországra Afrikából vagy a Közel-Keletről érkező embereket telepítsenek be.

Miközben Lázár a kvóta ellen kampányol a körzetében, a cseh és a szlovák miniszterelnökök már elismertét, hogy biztosan nem lesz kötelező kvóta, ezért ők már időpocsékolásnak tartják az erről való további tágyalásokat.

Egy kérdésre válaszolva Lázár lakossági fórumán elmondta, a kötelező betelepítés jelentősen eltérne az eddig tapasztaltaktól. Nem ideiglenesen kellene elhelyezni embereket - amíg menekültkérelmüket elbírálják -, hanem befogadni őket, lakást, szociális, egészségügyi ellátást, gyerekeiknek óvodát, iskolát biztosítva. Mivel az ország teljesítőképessége véges, ennek következményeként vagy kevesebb jutna azoknak, akik ilyen ellátásban részesülnek vagy több adót kellene fizetni. Ugyanakkor a hétvégén pont Orbán Viktor jelentette ki, hogy nem fogadunk el pénzt az Európai Uniótól a menekültválság kezelésére.

Azokra a felvetésekre reagálva, hogy a betelepítés csak néhány ezer embert jelentene, Lázár János kijelentette, nem az a kérdés, először hány ember jön, hanem az, hogy elkezdődik-e a folyamat. „Ha megnyitjuk a határokat", azt meghívásnak tekintik, és emberek milliói fognak elindulni Európa és Magyarország felé” - mondta.