Még szorosabbra húzzák Vajnáék uralmát az online szerencsejátékokban

gazdaság
2016 szeptember 26., 12:53
comments 87

Érdekes törvényjavaslat-csomag jelent meg a Parlament honlapján. A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be a módosításokat, amik az online szerencsejátékokkal kapcsolatos törvényekre vonatkoznak.

Úgy tűnik, sürgősek a változások a kormánynak – vagy azoknak az érdekcsoportoknak, akik változtatást megrendelték –, mert a javaslatot kivételes, gyorsított eljárással tárgyalja a parlament.

A következőkről rendelkezik a törvény (itt elolvashatja pdf-ben):

  • megtiltja a bankoknak, hogy illegális online szerencsejátékot szervező cégeknek teljesítsenek utalásokat,
  • szigorítják a reklám- és a blokkolásbírságok büntetéseit (1 millióról 10 millióra emelkedik a reklámbírság maximuma, a blokkolás megtagadásáért pedig 100-500 ezer helyett 1-5 millió)
  • változtatnak az ügyfél személyazonosságát igazoló rendszeren is.

Tehát lényegében blokkolják azoknak a cégeknek a számláját, akik a 350 jelenlegi blokkolt oldalt működtetik.

A fizikailag létező kaszinók piacához hasonlóan a magyar online szerencsejátékokat is két üzletember, Andy Vajna és Szima Gábor ellenőrzik. Ez a törvénymódosítás tehát azért szükséges, hogy még több online szerecsejátékozót tereljen az ő online kaszinóikba – hiába érvel úgy az NGM, hogy itt egy gazdaságfehérítési lépésről van szó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.