Ahogy egyre inkább a telefonunkat használhatjuk fizetésnél, úgy jelentek meg itt is a csalók

tech
2016 szeptember 28., 16:59
comments 54

Az Europol éves internetes bűncselekménnyekkel foglalkozó jelentése hívta fel a figyelmet arra, hogy komoly esélye van annak, bűnözők androidos telefonok segítségével követnek el csalásokat. Egész pontosan az történik, hogy olyan termináloknál, ahol lehetséges a mobilos-érintéses fizetés (ami nem jelent közvetlen érintést, csak közelítést, kb. mint a paypassos kártyák esetében), ott ellopott/feltört bankkártyaadatokkal fizethetnek a csalók.

Szakértők már egy ideje figyelmeztettek ennek a csaláslehetőségnek a veszélyére, és mint mondták, a jelek szerint mostanra juthatott odáig a technológia, hogy ez valósággá váljon. Ugyanakkor arról még becslésük sincs, hogy milyen gyakori jelenségről van szó.

Egyelőre azt sem tudni, hogy egy kereskedőnek mit kell tennie, ha csalóval találkozik. Ha valaki lebukik egy hamis bankkártyával, akkor a kereskedőnek le kell foglalnia a kártyát és értesítenie a rendőrséget. De érintéses, továbbhaladásos módszernél nincs mód erre.

photo_camera Stringer / Imaginechina

A jelentés szerint a mobiltelefon- és érintés alapú fizetési eszközöket gyártó cégeknek kell nagyobb figyelmet szentelnie ezekre a biztonsági kérdésekre.

Az Europol egyelőre meglehetősen sötétben tapogatózik, még abban sem bíztosak, hogy ezek a csaló fizetések a Google saját okostárca alkalmazása, az Android Pay-en keresztül történnek-e, vagy pedig saját szoftvert fejlesztettek maguknak a csalók.

Az viszont egyértelmű, hogy az Android lehet a csalók eszköze, mert az Apple tiltja, hogy harmadik fél használja az érintéses fizetéshez használt NFC-chipet, a Google viszont nem. Ezért sokkal könnyebb a Google nagyobb szabadságot adó eszközeivel visszaélni. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt