Kórházakat bombáztak orosz és szír vadászgépek Aleppóban

Az ostromba font szíriai város felkelők ellenőrizte részének két legfontosabb kórházát érte szerdán légicsapás. Két beteg meghalt a kórházakban, a városból pedig további hat halottat jelentettek, akiket aközben ért találat, hogy kenyérért álltak sorban.

A városba alig jut be élelmiszer vagy segélyszállítmányok, 250 ezer ember került ott csapdába. A várost egy hete ostromolja brutális erőkkel a szír hadsereg, erőteljes orosz segítséggel. A támadásoknak több száz áldozata lehet, több bomba is a civilek lakta lakózónát találta el. A napi többszáz új sérültet mintegy 30 orvosnak kéne ellátnia, miközben a legalapvetőbb felszerelések sem állnak rendelkezésükre.

Bombatámadásban összedőlt épület romjai alól kimentett hat éves kislányt visznek kórházba Aleppóban (Stringer / Anadolu Agency)

Az M10 kórház radiológusa, Mohhamad Abu Rajab elmondása szerint hajnali négykor bombázták le a kórházat. Az épület generátorai felmondták a szolgálatot, a betegeket egy másik kórházba szállították át.

Aleppo bevétele különösen fontos Aszad elnök számára, mivel ez az utolsó nagyobb, felkelők uralta város, aminek irányítása érdemben befolyásolhatja a hatodik éve tartó polgárháborút is. Aszadot az oroszok mellett iraki, iráni és libanoni milíciák is segítik.

A polgárháború előtt ez volt Szíria legnagyobb városa, évek óta néznek itt farkasszemet a kormányerők és a felkelők.

A múlt héten indított, nagyon heves légicsapásokat a héten már szárazföldi alakulatok bevetése is követte. Annak ellenére, hogy közben Moszkva azt állítja, mindent megtesz, hogy a Washingtonnal közösen összehozott tűzszünetet betartassák. Fordulópontot jelentett viszont a kilőtt segélykonvoj, amit szintén orosz vadászgépek támadhattak meg.

Kezelésre váró szíriaiak egy aleppói kórházban (AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI)

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun azt mondta, hogy mészárszéknél is rosszabb, ami a városban történik. Az USA külügyminisztere, John Kerry a kórházak bombázásának híre után figyelmeztette Oroszországot, hogy felmondhatják azt a tűzszüneti megállapodást, ha folytatódik a civilek bombázása a városban.(Reuters, Financial Times)