A menekültek mellett tüntetnek a Kossuth téren

POLITIKA
2016 szeptember 30., 16:24
comments 211
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Pénteken este hatra hirdetett tüntetést a Magyar Helsinki Bizottság a Kossuth térre. A demonstráción az Európa felé igyekvő menekültekkel szeretnének szolidaritást vállalni.

A tüntetésen tudósítóink szerint nagyjából ezren lehetnek.

A Helsinki azt írt a tüntetésről:

„Azok az emberek, akik Európa felé veszik az irányt, többségükben háborúk és diktatúrák, vagyis a végletes kiszolgáltatottság elől menekülnek. Ráadásul ezeknek az embereknek több mint fele kiskorú! Európa, és benne Magyarország, számukra az egyetlen esélyt: a reményt jelenti. Ha visszautasítjuk a segítséget, akkor mi is felelőssé válunk a szenvedéseikben. Nem fordíthatjuk el a tekintetünket egy olyan pillanatban, amikor még a kezünkben van a lehetőség, hogy más irányt vegyen a menekülőkkel közös sorsunk.

photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A demonstráció elsősorban pozitív értékeket tár elénk: a békét, az emberi jogot, a szabadságot és a szolidaritást hangsúlyozza. Számunkra mindegy, hogy valaki állampolgárként vagy papírok nélkül kerül méltatlan helyzetbe, lelkiismeretünk azt diktálja, hogy megfelelő eszközökkel járuljunk hozzá ahhoz, hogy méltóságát visszaszerezze és újra saját kezébe vehesse sorsát.”

A Helsinki bizottság által indított Lásd meg az embert! kampányhoz több művész és közszereplő is csatlakozott, köztük Sándor Mária, Donáth László, Molnár Piroska, Erdős Virág, Bálint András, Schilling Árpád, Tarr Béla és a Alföldi Róbert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.