A menekültek mellett tüntetnek a Kossuth téren

2016 szeptember 30., péntek 16:24
Fotó: Botos Tamás

Pénteken este hatra hirdetett tüntetést a Magyar Helsinki Bizottság a Kossuth térre. A demonstráción az Európa felé igyekvő menekültekkel szeretnének szolidaritást vállalni.

A tüntetésen tudósítóink szerint nagyjából ezren lehetnek.

A Helsinki azt írt a tüntetésről:

„Azok az emberek, akik Európa felé veszik az irányt, többségükben háborúk és diktatúrák, vagyis a végletes kiszolgáltatottság elől menekülnek. Ráadásul ezeknek az embereknek több mint fele kiskorú! Európa, és benne Magyarország, számukra az egyetlen esélyt: a reményt jelenti. Ha visszautasítjuk a segítséget, akkor mi is felelőssé válunk a szenvedéseikben. Nem fordíthatjuk el a tekintetünket egy olyan pillanatban, amikor még a kezünkben van a lehetőség, hogy más irányt vegyen a menekülőkkel közös sorsunk.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd

A demonstráció elsősorban pozitív értékeket tár elénk: a békét, az emberi jogot, a szabadságot és a szolidaritást hangsúlyozza. Számunkra mindegy, hogy valaki állampolgárként vagy papírok nélkül kerül méltatlan helyzetbe, lelkiismeretünk azt diktálja, hogy megfelelő eszközökkel járuljunk hozzá ahhoz, hogy méltóságát visszaszerezze és újra saját kezébe vehesse sorsát.”

A Helsinki bizottság által indított Lásd meg az embert! kampányhoz több művész és közszereplő is csatlakozott, köztük Sándor Mária, Donáth László, Molnár Piroska, Erdős Virág, Bálint András, Schilling Árpád, Tarr Béla és a Alföldi Róbert.