Bulgária két embert is jelölt az ENSZ főtitkári posztjára

Bulgária hónapok óta vívódik azon, hogy kit jelöljön az ENSZ főtitkári pozíciójára. Az országnak remek esélyei voltak, mert egyre ügyesebbek a külpolitikában, egyre nagyobb a kormány respektje, és mindkét lehetséges jelöltük komoly tekintély a maga területén. Irina Bokova az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) főtitkára volt éveken keresztül, és a vezetése alatt sikerült új irányba mozdítania a rábízott szervezetet. Krisztalina Georieva pedig Bulgária EU-biztosa, aki épp az Európai Bizottság alelnöke.

2015 végén több szakértő is azt jósolta, hogy közülük kerül majd ki az új ENSZ főtitkár.

A bolgár kormány azonban belesett az egyetlen csapdába, amit el kellett volna kerülnie: nem tudott időben dönteni, fél szívvel kampányoltak a jelöltek mellett, így a két jelöltjük pont egymást gyengítette leginkább.

Az volt a fő problémájuk, hogy Georgieva Bojko Boriszov miniszterelnök pártjának politikusa, és abszolút nyugatbarát, míg Irina Bokovának nem nagyon van ilyen elköteleződése, sőt inkább a régi. oroszbarát bolgár politikai elithez tartozik.

A bolgár kormány ezért attól tartott, hogy ha Bokovát jelölik, akkor az amerikaiak és az EU, ha pedig Georgievát, akkor az oroszok támogatását veszítik el.

Irina Bokova és Kirsztalina Georgieva

Végül Irina Bokovát jelölték, de tartva a következményektől csak félgőzzel kampányoltak mellette. sőt, később vissza is vonták az ország támogatását. Igaz, a jelölést nem, így Bokova továbbra is jelölt, a felmérések szerint nem is teljesen esélytelen.

2016. szeptember 26-án pedig jelölték végül Georgievát is. Bokova jelölése után senki nem hitte volna, hogy ez is megtörténik, okozott is némi meglepetést a dolog az ENSZ-ben.

Georgieva jelölése kifejezetten későn is jön, hiszen a választásnak már októberben el kellene dőlnie.

Még nem biztos, de úgy tűnik, hogy komoly történelmi lehetőséget bénázott el a bolgár diplomácia.

A kelet-európai régiónak legalább az vigasz, hogy a jelenleg versenyben lévő 10 főtitkárjelölt közül hat innen származik. Igaz, a legesélyesebb jelölt már nem kelet-európai, hanem portugál: António Guterres, Portugália volt miniszterelnökét már több ország is a támogatásáról biztosította. (via Novinite)