Bulgária két embert is jelölt az ENSZ főtitkári posztjára

külföld
2016 szeptember 30., 21:18
comments 18

Bulgária hónapok óta vívódik azon, hogy kit jelöljön az ENSZ főtitkári pozíciójára. Az országnak remek esélyei voltak, mert egyre ügyesebbek a külpolitikában, egyre nagyobb a kormány respektje, és mindkét lehetséges jelöltük komoly tekintély a maga területén. Irina Bokova az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) főtitkára volt éveken keresztül, és a vezetése alatt sikerült új irányba mozdítania a rábízott szervezetet. Krisztalina Georieva pedig Bulgária EU-biztosa, aki épp az Európai Bizottság alelnöke.

2015 végén több szakértő is azt jósolta, hogy közülük kerül majd ki az új ENSZ főtitkár.

A bolgár kormány azonban belesett az egyetlen csapdába, amit el kellett volna kerülnie: nem tudott időben dönteni, fél szívvel kampányoltak a jelöltek mellett, így a két jelöltjük pont egymást gyengítette leginkább.

Az volt a fő problémájuk, hogy Georgieva Bojko Boriszov miniszterelnök pártjának politikusa, és abszolút nyugatbarát, míg Irina Bokovának nem nagyon van ilyen elköteleződése, sőt inkább a régi. oroszbarát bolgár politikai elithez tartozik.

A bolgár kormány ezért attól tartott, hogy ha Bokovát jelölik, akkor az amerikaiak és az EU, ha pedig Georgievát, akkor az oroszok támogatását veszítik el.

photo_camera Irina Bokova és Kirsztalina Georgieva

Végül Irina Bokovát jelölték, de tartva a következményektől csak félgőzzel kampányoltak mellette. sőt, később vissza is vonták az ország támogatását. Igaz, a jelölést nem, így Bokova továbbra is jelölt, a felmérések szerint nem is teljesen esélytelen.

2016. szeptember 26-án pedig jelölték végül Georgievát is. Bokova jelölése után senki nem hitte volna, hogy ez is megtörténik, okozott is némi meglepetést a dolog az ENSZ-ben.

Georgieva jelölése kifejezetten későn is jön, hiszen a választásnak már októberben el kellene dőlnie.

Még nem biztos, de úgy tűnik, hogy komoly történelmi lehetőséget bénázott el a bolgár diplomácia.

A kelet-európai régiónak legalább az vigasz, hogy a jelenleg versenyben lévő 10 főtitkárjelölt közül hat innen származik. Igaz, a legesélyesebb jelölt már nem kelet-európai, hanem portugál: António Guterres, Portugália volt miniszterelnökét már több ország is a támogatásáról biztosította. (via Novinite)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.