Már csak 12 forintot kérhetnek oldalanként a közérdekű adatokért

2016 szeptember 30., péntek 17:49
47

Egy tavalyi jogszabály alapján a kormányzati intézmények már pénzt kérhetnek a közérdekű adatigénylések teljesítéséért cserébe. Ezzel több magyar újságíró szívott már, tőlünk egyszer például összesen 24 ezer forintot gombolt le az V. kerületi önkormányzat az 1996 és 2009 közötti zárszámadásokért (ezekben általában benne van az abban az évben eladott önkormányzati ingatlanok listája), pedig a 2009 utáni zárszámadások mindenki számára elérhetőek a neten.

Most a kormány rendeletben maximalizálta, hogy mennyit lehet kérni az adatigénylések teljesítéséért.

Ha valaki papíron kapja az adatokat, akkor ott másolási díjat lehet felszámolni, ami

  • A/4-es színes lap esetén maximum 130,
  • A/3-as színes lap esetén maximum 260,
  • A/4-es fekete-fehér lapnál maximum 12 és
  • A/3-as fekete-fehér lapnál maximum 24 forint lehet.

Ha cédén jön a cucc, az maximum 580 forint.

Ha 10 oldalnál kevesebb a kért adat, az ingyenes lesz.

Ezen kívül persze felszámolják a postaköltséget is, és azt a munkaerőt is, ami az igényelt másolatok előállításához kellett, amennyiben ez meghaladta a 4 munkaórát. Erre vannak mindenféle számítások, de a lényeg, hogy munkaóránként maximum 4400 forintot számolhatnak fel. Azt, hogy hány munkaórába telt az adat előállítása, természetesen az adatszolgáltató szerv határozza meg.

Összességében tehát talán valamivel olcsóbb lesz az adatigénylés, talán a kormány is azért érezte szükségesnek egy ilyen szabály megalkotását, hogy legalább az olyan kirívó visszaéléseket megszüntessék, amikor egy adatgazda azzal próbál elrettenteni valakit az adatigényléstől, hogy bemond egy irreálisan magas teljesítési összeget, amit ráadásul ideig sehogyan sem lehetett ellenőrizni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt