Szent Deutsch Tamás számológéppel a kezében győzte le a gonosz kommentelősárkányt

Kanta Józsika becsúszva szereli a jobb szélen cselezgető Fullajtár Andreát, aztán egy testcsellel egyszerre küldi el Szacsvay Lászlót és Szirtes Ágit, hogy halál pontosan íveljen az ötösre berobbanó Torghelle Sándor fejére, aki a tehetetlen Bán János mellett lazán a kapuba fejel.

Ez nem valami hülye vicc, hanem az MTK focicsapatának közeljövője a Deutsch Tamás által elmondottak alapján.

A magyar politikusok általában szeretik elfelejteni, hogy a politikusság a XXI. században a 10 százaléknyi tehetségen és 15 százaléknyi szorgalmon felül 75 százalékban népszórakoztatásból áll. Általában elfelejtik, de nem Deutsch Tamás.

Egy olyan sajtóeseményen, amin egy párszáz fős aktív szurkolótáborral bíró magyar klub elnöke a focicsapatuk idénybeli jegy- és bérletárairól beszél egy külvárosi irodaházban, papírforma szerint maximum 3-4 újságíró kornyadozna. Deutsch Tamásra ehhez képest annyi kamera és jegyzetfüzet meredt péntek délben, mintha ő maga lett volna az új állatkerti vombat, akit személyesen Tarlós főpolgármester mutat be a médiának, a karjában tartva a dundi fideszes erszényest.

Az extrémnek nevezhető érdeklődés oka az volt, hogy a klub a napokban közzétett egy 360 fokos fotót a lassan elkészülő új MTK-aréna belsejéről, hogy a nagyközönség nagy részének csak most essen le, hogy az Új Hidegkuti Nándorban nem lesznek kapu mögötti lelátók, lesz ellenben helyettük két függőleges betonfal.

Brooke Shields szép vagy nem szép?

Deutsch kezdésnek így próbálta érzékeltetni, hogy "sarkos ízlésbeli véleményekről" nehéz vitatkozni. (Később kiderült, hogy Scarlett Johansson is tetszik neki.)

Brooke Shields a Kék lagúnában pont úgy néz ki, mint az Új Hidegkuti Nándor Stadion

A megjelent sajtóhadak fura módon nem is esztétikai alapon próbálták sütögetni a klubelnököt, hanem a valódi focipályán nyilván sosem járt kommentelők legnagyobb hülyeségeivel, úgyis mint

  1. olyan közel van a kapu mögötti betonfal, hogy a pályáról sprintelés közben kicsúszó játékosok majd szétzúzzák magukat rajta
  2. állandóan vissza fog pattanni a falról a labda
  3. szét fogják lőni az eredményjelzőt

Deutsch ezeket nagyobb nehézség nélkül tudta olyanokkal kontrázni, hogy

  • az előírás minimum 5 méteres táv az alapvonal és az első tereptárgy között, ami itt 7,5 méter
  • az 5 új vagy aránylag új hazai focistadion közül - Fradi, Debrecen, Mezőkövesd, Gyirmót, Újpest - mindegyikben kisebb a táv az alapvonal és a lelátó között, mint az új MTK-pályán
  • a labda nem pattan sehová, mert lesz labdafogó háló
  • az eredményjelzőket évtizede már úgy szerkesztik, hogy az izzókat/LED-eket fémelemek védik

Az eddigre végképp nagy formába lendült Deutsch úgy belemelegedett, hogy az ATV riporternőjének egyébként tényleg viccesen tájékozatlan kérdésformájú állítását - miszerint a fociban szerinte egyáltalán nem ritka, hogy a játékosok a lendülettől akár 10 méterre csússzanak ki a pályáról - egyszerűen "sületlenségnek, butaságnak" nevezte, szemtől szemben.

Aztán elmesélte, hogy a napokban járt a Sporting stadionjában, ahol az MTK-féle távolságnál kisebb hely van a kapu mögött, ami után egy mély - Deutsch szerint 8-10 méter mély - betonárok következik, amibe mégse esett be soha senki.

A játékosok cfdsak a fotelszurkerek fantáziájában szoktak kiröppeni és csusszanni a pályáról

A leírás, mint látható, pontos a José Alvaladéról, ha az árok igazából persze nincs is 2-3 emelet mély.

Most jött az olajfestményre kívánkozó pillanat, amikor Deutsch királyfi megpróbálta egyetlen csapással leütni a trollsárkány mind a 19 fejét. A klubelnök ugyanis elmesélte, hogy a facebookos kommentvihart, majd a témáról emiatt született cikkeket és tévéadásokat látva a legnagyobb fia fogta magát, és megszámolta, hogy konkrétan hányan kritizálták a stadion kinézetét az fb-n. Deutsch Dávid pedig összesen 19 negatív kommentelőt talált, ennyi elég volt egy mini médiaviharhoz.

Deutsch később városi legendának nevezte, hogy a zsidó gyökereire büszke klub elfelejtette volna, hogy a stadionavató gálameccs időpontja - október 12. - pont a legnagyobb zsidó ünnepre, a jom kippurra esik, ezért kellett 13-ára áttenni az MTK-Sportingot. A klubelnök szerint több zsidó áramlat rabbijait is megkérdezték előre, és még a lubavicsieké is azt mondta, hogy az ünnep 12-én 18:47-kor ér véget, így aznap este már szabad meccsre menni.

Ezek után mégis maradtak olyan szurkolók, akik kényelmetlenül közel érezték a meccset az ünnephez, amit jeleztek is a klubnak, ezért tolták el az avatómeccset egy nappal

Mázli, hogy az MTK lelátóján egyelőre még több a szurkoló, mint a rabbi.

A lelkes Deutsch ezután a következő válogatott humorbombákkal szórakoztatta a közönséget:

  • Kitért arra, hogy a szurkolók talán azért számítottak szokásos, körben lelátós stadionra, mert 2014-ben az első, a témában közzétett videós látványterven ilyen szerepelt. Erre most derűsen közölte, hogy ja, annak a videónak eleve semmi köze nem volt a valósághoz, az csak egy szkeccs volt. Az is igaz, hogy egy 2015-ben publikált hasonló videón már látszott a betondoboz- vagy medenceszerű pályaszerkezet.
  • Három alkalommal is láthatósági betonnak nevezte a látszóbetont, ami a kapuk mögötti bizarr falat fedi, de ezen ő is nevetett.
  • Svungos felvezetés után - "ha nem fog több néző kijárni, rosszul tettük a dolgunkat" - beleállt abba a korábbi vállalásába, hogy az új arénába meccsenként átlag 4 ezer MTK-szurker fog kijárni. Na nem azonnal, de 2020-ig elérik ezt a számot, sőt már az idei idény végére el szeretne jutni oda, hogy a stadionba az építkezési előtti pár év átlaga, vagyis 1000-1500 drukker járjon ki. Ez bátor vállalás, tekintve, hogy az állandó albérletcserék és a dunaújvárosi hazai meccsek miatt a valós hazai nézőszám mostanra úgy 300 környékére csökkent, az új stadionban pedig egészen brutálisan, 100-200 százalékkal emelik meg a jegyárakat.

Ekkor jött el talán a humoros csúcspont, rákérdeztem ugyanis, hogy milyen kalkuláció alapján emelték két-háromszorosára a jegyárakat. (A korábban legdrágább főlelátós jegy ára 1400 helyett 4900 forint lesz, az új stadion legolcsóbb belépője, a 2250 forintos kedvezményes ultrajegy ára pedig így is majdnem kétszerese a korábbi teraszjegy 1200 forintjának.) Deutsch erre előadta, hogy több szakértővel és közgazdásszal konzultáltak a kérdésben, akik többek között azt vizsgálták meg, hogy az MTK meccseit jellemzően látogató korosztályok tagjai milyen szabadidős szórakozásokért hajlandók fizetni, és mennyit. És arra jutottak, hogy a budapesti színházak drágább átlagos jegyárak mellett is képesek napi tízezres mennyiségekben jegyeket eladni. Ezért lesz két-háromszor annyi a meccsjegy.

A kikezdhetetlen gondolatmeneten elámulva kénytelen voltam levonni a logikus következtetést, hogy ha a közvetlen riválisaink a budapesti színházak, akkor itt nemsokára dúsan kifestett asszonyok és szépen artikuláló éltes urak ellen kell vitézkedni és rengeteg lesz a pályán a színészkedés.

Óriási vicc még, hogy a hivatalos szöveg szerint az A lelátón újra kötelező lesz a szurkolói kártya, a B-n viszont nem. (Ennek az az oka, hogy az ultrák nem lettek volna hajlandók szurkolni, ha kötelező a kártya.) Csakhogy ez a következő megszorítással igaz: aki a B lelátó nagy részére, a nem ultraszektorokba venne jegyet, az tényleg megteheti szurkolói kártya nélkül. Azzal a kis megszorítással, hogy ebben az esetben 4900 helyett 8800 forintot kell fizetnie.

Ez a gyakorlatban lényegében kizárja, hogy felnőtt nézőkkel bővüljön az MTK szurkolótábora, mert aki egyszer el akarna ugrani megnézni egy meccset, az vagy fizet 8800-at vagy kivált egy kártyát. (A jegyárak, ha brutálisan magasak is, azon belül legalább kétségkívül családbarátak. Egy gyerekkel például a sima jegy áránál olcsóbban, 4900 helyett 3900 forintért lehet bemenni, a cech két gyerekkel annyi, mint szólóban.)

A legmeghökkentőbb poén az volt, hogy Deutsch szerint a mai magyar klubfoci színvonala és a meccseket megtekintő nézők száma között olló van, vagyis a magyar meccsek méltatlanul "alullátogatottak". Én hellyel-közzel még szoktam is járni magyar meccsre, de ez igazán megdöbbentett, hiszen Deutsch még nálam is többet jár. Az megnyugtató volt, hogy erről az egészről az elnök szerint a klubok tehetnek és nem a sajtó.

Remek előadóként Deutsch a legvégére hagyta az igazi bombát. Elárulta ugyanis az új stadion valódi költségeit. A közvélemény - engem is beleértve - eddig úgy tudta, hogy az Új Hidegkuti Nándor 6,3 milliárd forint közpénzbe kerül. Nem függetlenül attól, hogy maga a klubelnök is ezt nyilatkozta többször. 2015. októberében például szó szerint azt, hogy

„A győztes konzorcium, amely a legkedvezőbb árajánlatot tette 6 310 503 818 forintért fogja elvégezni ezt a kivitelezési munkát."

Most kiderült, hogy ez az összeg önmagában igaz, csakhogy messze nem a végösszeg. Az 5014 férőhelyes stadion, mint végre megtudtuk, az előkészítő munkákkal és bontással (325,5 millió) és a bérbe adható helyiségeket tartalmazó Salgótarjáni úti épületszárnnyal együtt (945 millió, azt korábban csak 2017-ben akarták befejezni, de most mégis előbb elkészül) összesen 7,5 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.

És hogy mitől számít világszínvonalúnak? Nem a jeruzsálemit lepipáló dupla Siratófal miatt, hanem mert olyan vegyes élő+műfű kombó lesz benne, mint mondjuk a Wembleyben és LED-ek világítják meg. Az pedig Jimmy Hogan, az MTK legendás tízes-húszas évekbeli edzője előtti főhajtás, hogy a kispadok brit mintára a lelátón lesznek.