Szent Deutsch Tamás számológéppel a kezében győzte le a gonosz kommentelősárkányt

sport
2016 szeptember 30., 15:14
comments 121

Kanta Józsika becsúszva szereli a jobb szélen cselezgető Fullajtár Andreát, aztán egy testcsellel egyszerre küldi el Szacsvay Lászlót és Szirtes Ágit, hogy halál pontosan íveljen az ötösre berobbanó Torghelle Sándor fejére, aki a tehetetlen Bán János mellett lazán a kapuba fejel.

Ez nem valami hülye vicc, hanem az MTK focicsapatának közeljövője a Deutsch Tamás által elmondottak alapján.

A magyar politikusok általában szeretik elfelejteni, hogy a politikusság a XXI. században a 10 százaléknyi tehetségen és 15 százaléknyi szorgalmon felül 75 százalékban népszórakoztatásból áll. Általában elfelejtik, de nem Deutsch Tamás.

Egy olyan sajtóeseményen, amin egy párszáz fős aktív szurkolótáborral bíró magyar klub elnöke a focicsapatuk idénybeli jegy- és bérletárairól beszél egy külvárosi irodaházban, papírforma szerint maximum 3-4 újságíró kornyadozna. Deutsch Tamásra ehhez képest annyi kamera és jegyzetfüzet meredt péntek délben, mintha ő maga lett volna az új állatkerti vombat, akit személyesen Tarlós főpolgármester mutat be a médiának, a karjában tartva a dundi fideszes erszényest.

Az extrémnek nevezhető érdeklődés oka az volt, hogy a klub a napokban közzétett egy 360 fokos fotót a lassan elkészülő új MTK-aréna belsejéről, hogy a nagyközönség nagy részének csak most essen le, hogy az Új Hidegkuti Nándorban nem lesznek kapu mögötti lelátók, lesz ellenben helyettük két függőleges betonfal.

2016 szeptember 27., 13:31
Az új MTK-stadion csodájára jár majd a világ

Egészen újszerű, ahogy közvetlenül a kapuk mögé magas betonfalakat húztak. Deutsch Tamás előzetesen azt ígérte, hogy ennél korszerűbb létesítmény nem lesz a világon. Hatmilliárdba került, még át sem adták, máris utálják a szurkolók.

link Forrás

Brooke Shields szép vagy nem szép?

Deutsch kezdésnek így próbálta érzékeltetni, hogy "sarkos ízlésbeli véleményekről" nehéz vitatkozni. (Később kiderült, hogy Scarlett Johansson is tetszik neki.)

photo_camera Brooke Shields a Kék lagúnában pont úgy néz ki, mint az Új Hidegkuti Nándor Stadion

A megjelent sajtóhadak fura módon nem is esztétikai alapon próbálták sütögetni a klubelnököt, hanem a valódi focipályán nyilván sosem járt kommentelők legnagyobb hülyeségeivel, úgyis mint

  1. olyan közel van a kapu mögötti betonfal, hogy a pályáról sprintelés közben kicsúszó játékosok majd szétzúzzák magukat rajta
  2. állandóan vissza fog pattanni a falról a labda
  3. szét fogják lőni az eredményjelzőt

Deutsch ezeket nagyobb nehézség nélkül tudta olyanokkal kontrázni, hogy

  • az előírás minimum 5 méteres táv az alapvonal és az első tereptárgy között, ami itt 7,5 méter
  • az 5 új vagy aránylag új hazai focistadion közül - Fradi, Debrecen, Mezőkövesd, Gyirmót, Újpest - mindegyikben kisebb a táv az alapvonal és a lelátó között, mint az új MTK-pályán
  • a labda nem pattan sehová, mert lesz labdafogó háló
  • az eredményjelzőket évtizede már úgy szerkesztik, hogy az izzókat/LED-eket fémelemek védik

Az eddigre végképp nagy formába lendült Deutsch úgy belemelegedett, hogy az ATV riporternőjének egyébként tényleg viccesen tájékozatlan kérdésformájú állítását - miszerint a fociban szerinte egyáltalán nem ritka, hogy a játékosok a lendülettől akár 10 méterre csússzanak ki a pályáról - egyszerűen "sületlenségnek, butaságnak" nevezte, szemtől szemben.

Aztán elmesélte, hogy a napokban járt a Sporting stadionjában, ahol az MTK-féle távolságnál kisebb hely van a kapu mögött, ami után egy mély - Deutsch szerint 8-10 méter mély - betonárok következik, amibe mégse esett be soha senki.

photo_camera A játékosok cfdsak a fotelszurkerek fantáziájában szoktak kiröppeni és csusszanni a pályáról

A leírás, mint látható, pontos a José Alvaladéról, ha az árok igazából persze nincs is 2-3 emelet mély.

Most jött az olajfestményre kívánkozó pillanat, amikor Deutsch királyfi megpróbálta egyetlen csapással leütni a trollsárkány mind a 19 fejét. A klubelnök ugyanis elmesélte, hogy a facebookos kommentvihart, majd a témáról emiatt született cikkeket és tévéadásokat látva a legnagyobb fia fogta magát, és megszámolta, hogy konkrétan hányan kritizálták a stadion kinézetét az fb-n. Deutsch Dávid pedig összesen 19 negatív kommentelőt talált, ennyi elég volt egy mini médiaviharhoz.

Deutsch később városi legendának nevezte, hogy a zsidó gyökereire büszke klub elfelejtette volna, hogy a stadionavató gálameccs időpontja - október 12. - pont a legnagyobb zsidó ünnepre, a jom kippurra esik, ezért kellett 13-ára áttenni az MTK-Sportingot. A klubelnök szerint több zsidó áramlat rabbijait is megkérdezték előre, és még a lubavicsieké is azt mondta, hogy az ünnep 12-én 18:47-kor ér véget, így aznap este már szabad meccsre menni.

Ezek után mégis maradtak olyan szurkolók, akik kényelmetlenül közel érezték a meccset az ünnephez, amit jeleztek is a klubnak, ezért tolták el az avatómeccset egy nappal

Mázli, hogy az MTK lelátóján egyelőre még több a szurkoló, mint a rabbi.

A lelkes Deutsch ezután a következő válogatott humorbombákkal szórakoztatta a közönséget:

  • Kitért arra, hogy a szurkolók talán azért számítottak szokásos, körben lelátós stadionra, mert 2014-ben az első, a témában közzétett videós látványterven ilyen szerepelt. Erre most derűsen közölte, hogy ja, annak a videónak eleve semmi köze nem volt a valósághoz, az csak egy szkeccs volt. Az is igaz, hogy egy 2015-ben publikált hasonló videón már látszott a betondoboz- vagy medenceszerű pályaszerkezet.
  • Három alkalommal is láthatósági betonnak nevezte a látszóbetont, ami a kapuk mögötti bizarr falat fedi, de ezen ő is nevetett.
  • Svungos felvezetés után - "ha nem fog több néző kijárni, rosszul tettük a dolgunkat" - beleállt abba a korábbi vállalásába, hogy az új arénába meccsenként átlag 4 ezer MTK-szurker fog kijárni. Na nem azonnal, de 2020-ig elérik ezt a számot, sőt már az idei idény végére el szeretne jutni oda, hogy a stadionba az építkezési előtti pár év átlaga, vagyis 1000-1500 drukker járjon ki. Ez bátor vállalás, tekintve, hogy az állandó albérletcserék és a dunaújvárosi hazai meccsek miatt a valós hazai nézőszám mostanra úgy 300 környékére csökkent, az új stadionban pedig egészen brutálisan, 100-200 százalékkal emelik meg a jegyárakat.

Ekkor jött el talán a humoros csúcspont, rákérdeztem ugyanis, hogy milyen kalkuláció alapján emelték két-háromszorosára a jegyárakat. (A korábban legdrágább főlelátós jegy ára 1400 helyett 4900 forint lesz, az új stadion legolcsóbb belépője, a 2250 forintos kedvezményes ultrajegy ára pedig így is majdnem kétszerese a korábbi teraszjegy 1200 forintjának.) Deutsch erre előadta, hogy több szakértővel és közgazdásszal konzultáltak a kérdésben, akik többek között azt vizsgálták meg, hogy az MTK meccseit jellemzően látogató korosztályok tagjai milyen szabadidős szórakozásokért hajlandók fizetni, és mennyit. És arra jutottak, hogy a budapesti színházak drágább átlagos jegyárak mellett is képesek napi tízezres mennyiségekben jegyeket eladni. Ezért lesz két-háromszor annyi a meccsjegy.

A kikezdhetetlen gondolatmeneten elámulva kénytelen voltam levonni a logikus következtetést, hogy ha a közvetlen riválisaink a budapesti színházak, akkor itt nemsokára dúsan kifestett asszonyok és szépen artikuláló éltes urak ellen kell vitézkedni és rengeteg lesz a pályán a színészkedés.

Óriási vicc még, hogy a hivatalos szöveg szerint az A lelátón újra kötelező lesz a szurkolói kártya, a B-n viszont nem. (Ennek az az oka, hogy az ultrák nem lettek volna hajlandók szurkolni, ha kötelező a kártya.) Csakhogy ez a következő megszorítással igaz: aki a B lelátó nagy részére, a nem ultraszektorokba venne jegyet, az tényleg megteheti szurkolói kártya nélkül. Azzal a kis megszorítással, hogy ebben az esetben 4900 helyett 8800 forintot kell fizetnie.

Ez a gyakorlatban lényegében kizárja, hogy felnőtt nézőkkel bővüljön az MTK szurkolótábora, mert aki egyszer el akarna ugrani megnézni egy meccset, az vagy fizet 8800-at vagy kivált egy kártyát. (A jegyárak, ha brutálisan magasak is, azon belül legalább kétségkívül családbarátak. Egy gyerekkel például a sima jegy áránál olcsóbban, 4900 helyett 3900 forintért lehet bemenni, a cech két gyerekkel annyi, mint szólóban.)

A legmeghökkentőbb poén az volt, hogy Deutsch szerint a mai magyar klubfoci színvonala és a meccseket megtekintő nézők száma között olló van, vagyis a magyar meccsek méltatlanul "alullátogatottak". Én hellyel-közzel még szoktam is járni magyar meccsre, de ez igazán megdöbbentett, hiszen Deutsch még nálam is többet jár. Az megnyugtató volt, hogy erről az egészről az elnök szerint a klubok tehetnek és nem a sajtó.

Remek előadóként Deutsch a legvégére hagyta az igazi bombát. Elárulta ugyanis az új stadion valódi költségeit. A közvélemény - engem is beleértve - eddig úgy tudta, hogy az Új Hidegkuti Nándor 6,3 milliárd forint közpénzbe kerül. Nem függetlenül attól, hogy maga a klubelnök is ezt nyilatkozta többször. 2015. októberében például szó szerint azt, hogy

„A győztes konzorcium, amely a legkedvezőbb árajánlatot tette 6 310 503 818 forintért fogja elvégezni ezt a kivitelezési munkát."

Most kiderült, hogy ez az összeg önmagában igaz, csakhogy messze nem a végösszeg. Az 5014 férőhelyes stadion, mint végre megtudtuk, az előkészítő munkákkal és bontással (325,5 millió) és a bérbe adható helyiségeket tartalmazó Salgótarjáni úti épületszárnnyal együtt (945 millió, azt korábban csak 2017-ben akarták befejezni, de most mégis előbb elkészül) összesen 7,5 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.

És hogy mitől számít világszínvonalúnak? Nem a jeruzsálemit lepipáló dupla Siratófal miatt, hanem mert olyan vegyes élő+műfű kombó lesz benne, mint mondjuk a Wembleyben és LED-ek világítják meg. Az pedig Jimmy Hogan, az MTK legendás tízes-húszas évekbeli edzője előtti főhajtás, hogy a kispadok brit mintára a lelátón lesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.