Elképzelhető, hogy a határon túli magyarok részvételi aránya nem éri el az 50 százalékot

politika
2016 október 01., 13:17
comments 144

A kvótanépszavazáson több mint 270 ezer határon túli jogosult szavazni, de eddig csak 121 ezren szavaztak – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Népszabadsággal. Ezzel szemben a 2014-es parlamenti választáson a választás előtti péntekig több mint 140 ezer levélszavazat érkezett, és az utolsó két napban még 15 ezer, pedig akkor a névjegyzékben még csak 193 ezren szerepeltek. A részvételi arány 80 százalék körül alakult.

Tehát most elképzelhető, hogy a határon túliak részvételi aránya nem éri el az 50 százalékot.

Ez lenne az érvényességi küszöb, de a levélszavazatoknál persze nincs külön ilyen.

photo_camera Levélszavazatát leadni készülő nő érkezik a szabadkai magyar főkonzulátusra szeptember 19-én. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok ettől a naptól adhatják le a levélszavazataikat a külképviseleteken. (Fotó: Molnár Edvárd / MTI)

A határon túli magyarok ma éjfélig küldhetik el a levélszavazataikat, amiket ezután küldenek, azok már nem számítanak. Itt írtunk többek között arról is, mi a baj a levélszavazatokkal.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint egyébként nem lesz meg az érvényességi küszöb a kvótanépszavazáson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt