Még egy népszavazás volt ma: a kolumbiaiak nem békülnek a kommunista gerillákkal

külföld
2016 október 02., 23:25
comments 39
Tömegek ünnepeltek Bogotában, Kolumbia fővárosában, miután kiderült az eredmény: az emberek többsége nemet mondott a FARC-szal kötött békeszerződésre.
photo_camera Tömegek ünnepeltek Bogotában, Kolumbia fővárosában, miután kiderült az eredmény: az emberek többsége nemet mondott a FARC-szal kötött békeszerződésre. AFP-fotó/Diana Sanchez

Október másodikán népszavazás volt Kolumbiában is, ám ott tényleg egy történelmi jelentőségű, nemzeti sorskérdésben. Mint arról beszámoltunk, a múlt héten békeszerződést kötött az állam elnöke, Juan Manuel Santos és a FARC szélsőbaloldali fegyveres lázadócsoport vezére, Timoleon Jimenez.

2016 szeptember 27., 06:11
Katarzis Kolumbiában

52 év és 267 162 halott után hétfőn Kolumbiában az elnök és a gerillavezér aláírték a békeszerződést. Mintha mostanában kevés lenne a jó hír a világban, de ez körülbelül akkora dobás, mint a berlini fal leomlása.

link Forrás

A béke 52 évnyi polgárháborús idpőszaknak vethetne véget. A szélsőbal- és szélsőjobboldali milíciák illetve a mindenkori kormányerők gerillaháborújában összesen több mint 260 000 ember halt meg, túlnyomó többségünk természetesen ártatlan, fegyvertelen civil.

Az elnök referendumon kérte az ország polgárainak jóváhagyását a békeszerződéshez, de népszavazáson résztvevők 50,24 százaléka nemet mondott a megállapodásra. Hogy most mi lesz, azt csak az úristen, vagy talán néhány kolumbiai FARC- meg kormánypolitikus tudja. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.