Orbán embere az egyik legjobban fizetett külföldi ügynök Washingtonban

politika
2016 október 04., 06:21
comments 63

Nagyon terjedelmes cikkben számolt be a Politico azokról az egykori kongresszusi képviselőkről Washingtonban, akik külföldi kormánytól kaptak megbízást lobbizásra. Az ilyesmit ugyanis az Egyesült Államokban be kell vallani, ezért általában jól nyomon követhető, melyik külföldi kormány mennyit költ arra, hogy befolyásolja a washingtoni politikát.

A 2015. év legjobban fizetett ügynökeit összegző toplista élén egy többek között Katarnak, Ugandának és Nigériának dolgozó lobbipáros áll, majd egy Dél-Korea és Törökország által megbízott egykori kongresszusi képviselő jön, viszont negyedik helyre felfért a magyar kormány érdekeit képviselő Connie Mack is, 1,1 millió dolláros lobbiszerződésével.

A Politico összegzéséből az derül ki, hogy főleg közel-keleti monarchiák és az egykori szovjet blokk tagjai aktívak nagyon, ha washingtoni pénzköltésről van szó: Grúzia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország is a kiemelt költők között van, de természetesen óriási pénzeket mozgat meg Szaúd-Arábia is. Törökország pedig mindkét párt egykori képviselőit előszeretettel igazolja le, hogy érdekeiket képviseljék az USA-ban.

A lap szerint a jelenlegi időszak jót tesz ennek az üzletágnak: a világban tapasztalt instabilitás, a közel-keleti geopolitikai helyzet átalakulása, a szélsőjobbos populizmus előretörése Kelet-Európában, a feszültségek Oroszországgal, Trump felemelkedése és a menekültválság mind új lehetőségeket teremtett az érdekérvényesítése Washingtonban rakás keleti állam számára.

photo_camera Connie Mack lobbista, a Századvég konferenciáján MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Talán azért is, mert a nagy költők listáján az egyik leváratlanabb szereplő éppen Magyarország, a Politico részletesen foglalkozik a magyar kormány által foglalkoztatott lobbistával, Connie Mackkel is.

Az egykori floridai képviselő munkásságát a lap szerint növekvő gyanakvással kezdték el figyelni Washingtonban, ahogy az egyre autokratikusabb irányba hajló, Putyint közismerten csodáló, korrupcióval és antiszemitizmussal is vádolt Orbán-kormány szolgálatába állt. A Politico kitér arra is, hogy korrupciós vádak miatt az amerikai külügyminisztérium még magyar tisztviselőket is kitiltott az országból.

Nem az a hős, akire szükségünk van, hanem akit megérdemlünk

Mack 2005 és 2013 között volt floridai képviselő, de 2012-ben elbukta a szenátusi választást, ezért kapóra jött neki a lehetőség, hogy Orbán embere legyen Washingtonban. A Politico cikke szerint többéves szerződést kötöttek vele összesen ötmillió dollár (1,4 milliárd forint) értékben, amit részben a Századvég Alapítvány, részben Mack lobbista cége, a SLI Group and Liberty International vitt el.

Mack kiválasztása állítólag meglepetést keltett diplomáciai körökben is, mivel nem egy igazán bennfentes vagy jelentős republikánus szereplőről van szó, a családja jóval ismertebb nála. Apja ismert szenátor, dédapja legendás baseballedző volt.

A lapnak nyilatkozott a Századvég Politikai Iskola Alapítvány programigazgatója, Szabó Dávid, aki szerint Mack neve remekül cseng az amerikai politikában. A Politico szerint gyakorlatilag a hírneve elég volt ahhoz, hogy leigazolják Macket.

A cikk ezután azzal folytatódik, hogy Macket közvetlenül Orbán hivatala, nem pedig a washingtoni magyar nagykövetség fizeti. A dolga, hogy javítsa Orbán megítélését a sajtóban és volt kollégái között a külügyi bizottságban. A feljegyzések alapján azt látni, hogy Mack valóban beszélt a bizottság tagjaival az amerikai-magyar kapcsolatok erősítésének szükségességéről.

Szabó szerint Mack hatása érvényesült is 2015-ben, amikor a magyar helyzetről tartottak meghallgatást a bizottságban, és a sok hónapnyi negatív hírverés után egy jóval kiegyensúlyozottabb kép került elő ekkor.

Mack később megvédte Orbán menekültellenes politikáját is Washingtonban, miközben a nemzetközi sajtó sokat támadta intézkedései miatt. Mack a Politico-nak is arról beszélt tavaly, hogy Orbán egy előrelátó vezető, aki megvédheti Európát az Iszlám Államtól és az al-Kaidától. Mack szerint a legerősebb menekültellenes szövegeket csak Orbán szájába adták a Soros György által támogatott aktivisták és újságírók.

Megvédte Mack munkáját Dana Rohrabacher, aki Vlagyimir Putyin legnagyobb washingtoni rajongójának számít. Rohrabacher szerint Macknak közvetlen kapcsolata van a külügyi bizottság legfontosabb tagjaihoz, és ez rengeteget számít.

2015-ben Mack cége 1,057 millió dollárt kapott Orbán hivatalától, ezzel a negyedik legtöbbet kereső, külföldi kormány által foglalkoztatott lobbista volt egész Washingtonban.

A feljegyzések szerint viszont idén már visszafogta magát, kevés jele mutatkozik annak, hogy 2016-ban tett volna bármit a magyar kormány érdekében.

További számos részlet a Politico cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.