A lengyel kormány nem akarja, hogy Donald Tusk vezesse tovább az Európai Tanácsot

A korábbi lengyel miniszterelnök, Jarosław Kaczyński nemrég azt mondta a Polska Times-nak, elképzelhetetlennek tartja, hogy a lengyel kormány támogatná, hogy Donald Tusk, aki szintén lengyel miniszterelnök volt korábban, az Európai Tanács elnöke maradhasson. Kaczyńskinek leginkább Tusk személyével vannak gondjai, elmondta, hogy kétségesnek tartja, hogy egy ilyen ember a Tanács élén maradhat.

Donald Tusk Londonban - Fotó: AFP/Adrian Dennis

A Kaczyński pártja, a Jog és Igazságosság nemrég azzal vádolta meg Tuskot, hogy felelős a szmolenszki légikatasztrófáért, amiben az akkori elnök, Jarosław Kaczyński ikertestvére, Lech Kaczyński is meghalt. A Jog és Igazságosság szerint Tusk miniszterelnökként nem tett meg mindent az elnök biztonságáért. Tusk minden hasonló vádat visszautasított, azt mondta kész tanúskodni az erről szóló vizsgálatban.

Donald Tuskot 2014 decemberében választották meg az Európai Tanács elnökévé. A Tanács elnöke egyszer újraválasztható, Tusk első ciklusa pedig jövő júniusban ér véget. A lengyel kormány vétója elvileg nem tudja meghiúsítani az újraválasztását, de erősen gyengítheti a pozícióját. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.