Harminc kilométer után felmorzsolódott az M1 migránsainak nagy menetelése

POLITIKA
2016 október 05., 11:16
comments 124

Emlékeznek még a migránsokra, akik vasárnap tömegével készültek Magyarországra indulni? Nem?

Biztos nem néznek elég M1-et!

Ha vasárnap isten tudja miért a közszolgálatinak nevezett televízió hírcsatornájára kapcsoltak, elég jó esélyük volt rá, hogy a csatorna Belgrádból, élőben bejelentkező tudósítóját lássák, amint éppen arról tudósít, hogy migránsok százai - hogy pontosan mennyi, abban volt némi zavar, a tudósító forrásai pár százat említettek, de ő ránézésre sokkal nagyobbra becsülte a tömeget - készülődnek Magyarországra.

Migránsozás a köztévében a kvótanépszavazás napján

Ha valaki véletlenül lemaradt volna a helyszíni bejelentkezésről, a fényújságon még mindig olvashatta a hírt. Mivel Magyarországon pont népszavazást tartottak, az M1 gyorsan össze is kötötte a két hírt:

a migránsok azért készülnek Magyarországra, mert a határok megnyitását várják a népszavazástól.

A népszavazás másnapján, hétfőn nyomuk veszett a migránsoknak, akik az előző nap még nagyon Magyarországra akartak indulni, ha úgy alakul a népszavazás eredménye. Úgy alakult - persze azt sem zárhatjuk ki, hogy a migránsok valamiért a kormányzati kommunikáció olvasatát érezték érvényesnek, és a kormány elsöprő győzelmeként értékelték az eredményeket. Mindenesetre aznap, például a 13:30-kor sugárzott híradóból kiderült, hogy Szerbiában összesen 7-10 ezer migráns lehet.

Kedd reggelre végre megkerültek a migránsok, akik már vasárnap óta nagyon el akartak indulni. Reggel verekedés robbant ki a belgrádi buszpályaudvaron, amikor pár hangadó fizikai erőszakkal próbálta rávenni a tiltakozásra az ott várakozó menekültek erre kevésbé kapható részét. Ekkor már végre a szerb sajtó is észrevette azt, amiről az M1 műsorából tájékozódók már legalább két napja tudhattak. Igaz, az első szerb beszámolók szerint akkor még nem lehetett tudni, hogy tulajdonképpen miért is tiltakoznak a migránsok, akik közül páran - a becslések szerint 150-200-an, a menetről készült felvételek alapján ez a felső értéknek tűnik - meg is indultak valahova.

link Forrás

Ugyanez a tömeg az M1 felvételén így nézett ki:

A menet észak fele, tehát nyilván Magyarországra tartott. A magyar határ Belgrádtól úgy 195 kilométerre, jó tempóban is két napi járóföldre van.

Ez már volt akkora esemény, hogy a kormányzati sajtókonglomerátum többi csápja is lecsapjon rá. A Magyar Idők például arról, hogy pár migráns még az őket segítő civileket is bántalmazta, már úgy számolt be, hogy "Soros emberei veréssel kényszerítik a migránsokat a magyar határ felé".

Az M1 folyamatosan bejelentkező tudósítója ekkor is több százra becsülte a menetelők létszámát, akik elég lassan haladtak, először például még Zimony előtt, bőven Belgrád területén pihentek meg.

Nem jutottak messze. Bár a Híradó.hu koraeste még azzal rémisztgetett, hogy a migránsok, akiket "a szerb rendőrök nem tudtak megfékezni", éjszakai menetelésre készülnek, valójában Belgrádtól 30 kilométernyire éjszakáztak. Aztán reggel a nagy többségük inkább visszafordult Belgrádba, mert

eleredt az eső,

és különben is nagyon elfáradtak. Pár tucatnyian viszont még Magyarország felé tartanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.