Akkora volt a korrupció, hogy be kellett tiltani a medvék kilövését Romániában

külföld
2016 október 06., 19:33
comments 106

A brassói ügyészség vizsgálatot indított a romániai nagyragadozók kilövési kvótáinak megállapítása miatt. A Pro TV oknyomozó riportjában ugyanis visszaéléssel gyanúsította a kvótákat megállapító szakértőket.

A román vízügyi és erdészeti minisztérium legutóbb 1700 nagyragadozó (552 medve, 657 farkas és 482 vadmacska) kilövését akarta engedélyezni, de a zöld szervezetek tiltakozni kezdtek. Az állatvédők több mint húszezer aláírást gyűjtöttek a nagyvadak védelmében.

A természetvédők szerint a vadásztársaságok azért becsülik túl a vadállományt, hogy a kilövésekből üzletet csináljanak.

photo_camera Medvék egy brassói szemméttároló közelében - Fotó: AFP/Biosphoto / Pierre Huguet-Dubief
Románia uniós csatlakozása óta az évről évre növekvő kilövési kvóták alapján közel ötezer nagyragadozót lőttek ki Romániában. A kvótákat minden évben a brassói egyetem erdészeti karának a tanulmánya alapján hagyják jóvá, de a szakértők között számos vadász is van.

Az ügyészség most azt próbálja kiderítetni, hogy a kvóták megállapítását a nagyragadozók állományának túlszaporodása, illetve az általuk okozott kár indokolta-e, vagy a tanulmány készítői - esetleg anyagi érdekeltségük miatt - valójában meghamisították a számokat, mivel a trófeavadásztatás jó üzletnek számít. Romániába évente több ezer vadász érkezik külföldről, akik akár tízezer eurót is kifizetnek egy-egy nagyragadozó trófeájáért.

Betiltották a trófeavadászatot

Cristina Pasca-Palmer környezetvédelmi miniszter a héten bejelentette, hogy felfüggeszti a rendeletet, így ezzel gyakorlatilag felfüggeszti a nagyragadozók trófeavadászatát is. Elmondta, hogy éppen azért bocsátotta közvitára a rendelet tervezetét, mert felmerült benne a gyanú, hogy a kvótákat rutinszerűen hagyják jóvá. Hozzátette, addig nem lesz újabb kilövési kvóta, amíg a román tudományos akadémia is meg nem erősíti a brassói szakértők adatait.

A miniszter döntése gyakorlatilag azt jelenti, hogy mostantól tilos a trófeavadászat a farkas, medve, hiúz és vadmacska esetében.

Csak akkor lesznek kilőhetőek ezek a fajok, ha emberi életeket veszélyeztetnek vagy jelentős károkat okoznak, és másképp, például az áttelepítésükkel, nem lehet megoldani a problémát.Fotó: /Mihaliescu

Csakhogy a vadászok és környezetvédők vitája miatt a székelyföldi gazdák szívhatják meg, a térségben egymást érik a medvetámadások, és a nagyvadak nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem az emberek életét is veszélyeztetik.

Állatvédő vagyok, de egyensúlyban kell tartani az állatvédelem mellett az emberek érdekeit és a javak védelmét. [...] reális felmérést szeretnénk az elkövetkező időszakban a vadállományt illetően, ugyanis Kovászna megyében, a hivatalos adatok szerint, 650-700 medvét, reálisan pedig 1300 példányt tartanak számon a szakemberek. Megyénkben mostanáig 45 kilövési engedélyt adtak, ezt a számot legalább 60-70-re kellene emelni, hiszen a környezetvédelmi igazgatóság adatai szerint évről évre nő a vadak által okozott károk mértéke, és nő az emberi sérülések száma is”- mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. (Transindex/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.