Elengedett kézzel biciklizett, börtönbe mehet

2016 október 7., péntek 8:26
130

Október 18-án a Szegedi Fegyház és Börtönben kell jelentkeznie Farkas Attilának, mert nem tudja kifizetni a rá kiszabott büntetést. Apja szerint azért bírságolták meg a fiút, mert elengedett kézzel biciklizett. Most már húszezer forintot vasalnának be rajta, de nincs ennyi pénzük.

A Délmagyar.hu írt arról azokról a panaszokról, amit Nagy Mihály, a szegedi cigány önkormányzat elnöke tolmácsolt a városi rendőrkapitánynak a fogadóóráján. A Cserepes sori romatelepen élők szerint rájuk szálltak a rendőrök, és sorra büntetik őket kisebb kerékpáros közlekedési szabálytalanságokért.

Nem volt macskaszem a biciklijén, ötezer forintra bírságolták, de még ki se tolta a kerékpárját a telepről - említ egy eset Nagy, aki már többszöri egyeztetett a rendőrkapitánnyal. Azt a tanácsot kapta, hogy aki jogtalannak érzi a helyszíni bírságot, az jelezze ezt a bírságoló rendőrnek.

Nagy szerint viszont az itt élők attól tartanak, hogy ellenkezésükkel még nagyobb bajt zúdítanának a nyakukba, többen tanulatlanok, fel sem fogják, hogy mi történik velük és a hivatalos ügyeiket is nehezen intézik.

A romák a büntetést kiválthatnák közmunkával is, de szerintük nem fogadták őket. Aztán a halmozódó bírságok miatt egy idő után már az elzárásról kapnak értesítést a bíróságról.

Zélity László rendőrkapitány visszautasította, hogy a szegedi rendőrök rasszisták lennének. Mint mondta, akik aláírják a helyszíni bírságról szóló papírokat, azok elismerik a szabálytalanságot. Kérhetik a szabálysértési feljelentést is, és ha mégis aláírták, akkor még azt is felül lehet vizsgáltatni, ha valóban szabálytalan a büntetés.

Szerinte a rendőrök oda mennek, ahol gyakrabban fordulnak elő bűncselekmények. Nincs szó arról, hogy a közlekedési szabálysértések miatt kiemelt figyelmet fordítanának a Cserepes sori telepre.

Nagy Mihály szerint a bűncselekmények miatt valóban mindenkit meg kell büntetni, de a kisebb szabálysértéseknél lehetne mérlegelni, hiszen a bírság helyett akár figyelmeztetés is lehet a szankció.

A törvény az arányosságot hangsúlyozza. Vannak olyan szabálysértések, amelyek esetén kötelező bírságot kiszabni, ilyen a kézben tartott mobiltelefon használata, az elsőbbségadás elmulasztása vagy a záróvonal átlépése.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt