A Népszabadság szerkesztősége ígéri, ellen fognak állni minden gazdasági és politikai nyomásnak

POLITIKA
2016 október 09., 17:08
comments 144

A Népszabadság szerkesztősége szombaton hozta létre azt a Facebook-oldalt, ahol követni lehet a velük kapcsolatos fejleményeket. Ott jelent meg vasárnap este, hogy

"A Népszabadság szerkesztőségének tagjai csalódottan vették tudomásul, hogy a Kiadó nem teszi lehetővé az újság és a nol.hu honlap folyamatos megjelenését. Ez elemi gazdasági érdeke lett volna a Kiadó tulajdonosának és a szerkesztőségnek is. A keletkező gazdasági és erkölcsi kárért a szerkesztőség nem felelős. Folytatni kívánjuk a tárgyalást a Kiadó vezetőségével.

A szerkesztőség egységes és továbbra is közös műhelyként kíván működni. Célunk a magyar demokrácia szempontjából nélkülözhetetlen független média megőrzése. Ellen fogunk állni minden ezt fenyegető gazdasági és politikai nyomásnak.
Köszönjük minden velünk szolidáris olvasó és támogató rokonszenvét. Azon dolgozunk, hogy ezt a jövőben is meg tudjuk hálálni.

Holnap újra találkozunk, részletek hamarosan!"

A Népszabadság újságírói vasárnap délután megpróbáltak bemenni a szerkesztőség épületébe, hogy előkészítsék a hétfői lapszámot, de nem jutottak be az épületbe. A főszerkesztő, Murányi András tárgyalt végül a kiadó Mediaworks képviselőivel, de nem sikerült megegyezésre jutniuk.

Murányi a találkozó után elmondta, hogy a szerkesztőség alapvetése a tárgyaláson az volt, hogy jelenjen meg a napilap hétfőn, illetve oldják fel az online felület korlátozását. Ennek érdekében felajánlást is tettek, amelynek részleteit nem ismertette. A tulajdonos egyetértett a szerkesztőség által felvázolt iránnyal, de azt szeretné megállapodásba, jogi keretek közé foglalni és addig nem szeretné működtetni a lapot .

"Én ezt úgy értelmeztem, hogy nem pénzügyi döntés született, hanem valami másfajta"

- fogalmazott Murányi András az MTI összefoglalója szerint.

Elmondta azt is, hogy egyedül arról tudnak tárgyalni a menedzsmenttel és a tulajdonossal, hogy biztosítsák a Népszabadság eladását. Hozzátette, hogy ezzel a tulajdonos egyetértett, többek között abba a szándéknyilatkozatba is belefoglalják ezt, amelyet kötni terveznek. A dokumentum a szerkesztőség alapvetéseit tartalmazná, illetve mindazon információkat, adatokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a Népszabadság értékesítése sikerüljön. Ez szerinte a következő napokban megszülethet.

photo_camera Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője (Balogh Zoltán/MTI)

Danó Anna, a Népszabadság üzemi tanácsának elnöke elmondta: hétfőre kaptak újabb időpontot egyeztetésre, amelyen arról tárgyalnak majd, hogy mi vár a szerkesztőségre.

Szombat délelőtt derült ki teljesen váratlanul, hogy a Mediaworks felfüggeszti a Népszabadság kiadását és az internetes oldalt is leállították. Bár mindezt gazdasági okokkal indokolták, sem a kivitelezés módja, sem a körülmények nem támasztják alá ezt, sokkal inkább tűnik úgy, hogy a Népszabadság megszüntetése politikai akarat eredménye. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.