Gorbacsov szerint nem lesz jó vége, ha az amerikaiak és az oroszok nem állnak szóba egymással

külföld
2016 október 10., 09:16
comments 17

Az utolsó szovjet elnök szerint Oroszországnak és az Egyesült Államoknak újra el kell kezdenie tárgyalni a nukleáris leszerelésről és újra kell építeniük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatokat.

Az oroszok és az amerikaiak közötti vita a múlt héten már odáig fajult, hogy Vlagyimir Putyin felfüggesztette a 34 tonna plutónium megsemmisítéséről kötött, 2010-es megállapodást. Pénteken pedig már az amerikai gépek lelövésével fenyegetőztek.

photo_camera Mihail Gorbacsov - Fotó: AFP/Ramil Sitdikov/Sputnik

Mihail Gorbacsov hétfőn az RIA hírügynökségnek beszélt arról, hogy „a világ egy veszélyes ponthoz érkezett”. Úgy látja, az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kölcsönös bizalom teljesen összeomlott. Hozzátette, hogy bár nem szeretne külön tanácsokat osztogatni, de most azt kell mondania, ezt a folyamatot meg kell állítani, és újra kell kezdeni a párbeszédet. A legnagyobb hibának nevezte, hogy felhagytak a párbeszéddel.

Leginkább a nukleáris leszerelésről és a klímaváltozásról kellene egyeztetnie a két nagyhatalomnak a volt főtitkár szerint. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.