Soha többet nem tudhatjuk, hogy ki TAO-zik a Felcsútnak

gazdaság
2016 október 10., 09:21
comments 110

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn sürgősséggel terjesztette be az adótörvények módosítását. Ez azt jelenti, hogy már kedden törvény lehet a Varga Mihály miniszter által jegyzett tervezetből.

A törvény lényege, hogy ezentúl adótitok lesz, hogy ki mire kapott adókedvezményt, illetve adótitok lesz az összes olyan felajánlás is, amelyek leírhatóak az adóból.

Első olvasásra az jutott eszünkbe, hogy a törvény hatályba lépése után már adótitok lesz, hogy melyik cég mennyit fordított társasági adójából csapatsportok támogatására, illetve azt konkrétan melyik egyesületnek adta. A TAO-ból 2011 óta lehet leírni az ilyen felajánlásokat, és eddig a legtöbb felajánlást a felcsúti focicsapat kapta. Ezentúl ha egy vállalkozás számára kellemetlen, hogy a Felcsútra költött adózás helyett, akkor erről nem kell beszélnie.

Összesített adatokat lehet majd csak közölni, tehát az kiderülhet továbbra is, hogy a Felcsút összesen mennyit csippentett le a társasági adókból, csak azt nem láthatjuk ezentúl, hogy mely vállalkozások és mennyivel jeleskedtek a pénz összeadásában.

Ugyanígy adótitok lesz, ha egy cég adózási kedvezményt kap a kormánytól vagy az önkormányzattól, illetve csak az lesz nyilvános, hogy összesen mennyi kedvezményt kapott az adott évben.

A törvény indoklásában többek között az átláthatóság biztosítására hivatkozik a minisztérium:

"Mindezek mellett ugyanakkor a támogatásokra vonatkozó egyes adatok kapcsán – figyelembe véve, hogy ezen adatok az adózói magán- és üzleti szféra körébe is tartoznak – szükséges, hogy tisztázásra kerüljön az adótitok fogalmán keresztüli védettség mibenléte, mértéke, továbbá az átláthatóság biztosítása érdekében a támogatások kapcsán megismerhető adatok köre."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.