A szállodaipart is kamatmentes hitellel támogatja az állami tulajdonú MFB*

44 milliárd forintos kamatmentes hitelprogramot indít a kizárólagos állami tulajdonban álló Magyar Fejlesztési Bank "életképes, jó jövedelemtermelő képességű, vendéglátással foglalkozó cégek, projektek" számára, értesült a Magyar Nemzet, aminek a jólértesült, de névtelen szállodaipari forrásai szerint ezzel az elmúlt hónapokban szállodákat vásárolgató Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert szeretnék helyzetbe hozni.

A lap szerint már azt is kidolgozták, hogy hogyan törlessze Mészáros a kamatmentes hitelt: több minisztérium is a hoteljeibe szervezi konferenciáit, továbbképzéseit. Novemberben például a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több száz dolgozóját képzik majd tovább a balatonalmádi Ramada Hotelbe, ami augusztus óta Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

Az MFB a lap megkeresésére annyit közölt, hogy az uniós forrásból fedezett hitelprogramra már 34 milliárd forintnyi hiteligény érkezett, a szálloda és vendéglátás ágazatból közel ötven. Az átlagos hitelösszeg 56 millió forint volt, azaz "kifejezetten mikro-, kis- és közepes vállalkozások üzleti elképzeléseinek támogatásához kértek finanszírozást".

*Pontosítás 11:07: A Magyar Nemzettől átvett cikkünk megjelenése után az MFB Kommunikációs és PR-osztálya jelezte, hogy a 2016 májusában indult hitelprogramjuknak csak egy részét fordítják a szálloda- és vendéglátóipari vállalkozások támogatására, a legtöbb érdeklődő a feldolgozóiparban és a kereskedelemben érdekelt vállalkozás. A cikk eredeti címét ennek megfelelően módosítottam.