A Magyar Időkben dícsérte Orbánékat - vádat emelhetnek ellene gyűlöletbeszédért

Geert Wilders holland politikussal két érdekes dolog is történik ezen a pénteken:

  • Megjelent az interjú, amit a Magyar Időknek adott.
  • Hamarosan dönt egy holland bíróság, hogy vádat emeljenek-e ellene gyűlöletbeszéd miatt.

Wilders választási programját itt foglaltuk össze, többek között azt ígéri választóinak, hogy Hollandiát kilépteti az EU-ból, betiltja a Koránt és soha többet nem adna közpénzt művészetekre, kutatásra és szélerőművekre.

Wilders azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy nagyon tetszik neki a magyar népszavazás, nemrég találkozott Orbán Viktorral és lassan egész Hollandia no-go zóna lesz.

Közben pénteken dönt egy holland bíróság arról, hogy megvádolják-e gyűlöltbeszéd miatt. Még egy 2014-es tévében mutatott rendezvénye nyomán merült fel a vád, ahol a tömeg azt skandálja, hogy kevesebb marokkói bevándorlót akarnak, és Wilders megígéri, hogy elintézi majd. Több ezren tettek feljelentést.

Geert Wilders Fotó: BELGA PHOTO DIRK WAEM

Wilders ügyvédei azzal érvelnek, ennek bele kell férnie a szólásszabadságba, különösen, hogy egy politikai rendezvényről van szó. 2011-ben már volt ellene hasonló per, amikor a Koránt Hitler Mein kampf című könyvéhez hasonlította.

Márciusban lesznek Hollandiában nválasztások, ha pénteken vádat emelnek Wilders ellen, akkor a tárgyalása éppen a két forduló között kezdődne el.

Wilders pártja a legnépszerűbb most Hollandiában, de mivel tisztán listás rendszer van az országban, ezért nincs sok esély arra, hogy kormányra is kerüljön, mert más pártok nem kívánnak koalícióra lépni vele.