A Magyar Időkben dícsérte Orbánékat - vádat emelhetnek ellene gyűlöletbeszédért

külföld
2016 október 14., 10:28
comments 168

Geert Wilders holland politikussal két érdekes dolog is történik ezen a pénteken:

  • Megjelent az interjú, amit a Magyar Időknek adott.
  • Hamarosan dönt egy holland bíróság, hogy vádat emeljenek-e ellene gyűlöletbeszéd miatt.

Wilders választási programját itt foglaltuk össze, többek között azt ígéri választóinak, hogy Hollandiát kilépteti az EU-ból, betiltja a Koránt és soha többet nem adna közpénzt művészetekre, kutatásra és szélerőművekre.

Wilders azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy nagyon tetszik neki a magyar népszavazás, nemrég találkozott Orbán Viktorral és lassan egész Hollandia no-go zóna lesz.

Közben pénteken dönt egy holland bíróság arról, hogy megvádolják-e gyűlöltbeszéd miatt. Még egy 2014-es tévében mutatott rendezvénye nyomán merült fel a vád, ahol a tömeg azt skandálja, hogy kevesebb marokkói bevándorlót akarnak, és Wilders megígéri, hogy elintézi majd. Több ezren tettek feljelentést.

photo_camera Geert Wilders Fotó: BELGA PHOTO DIRK WAEM

Wilders ügyvédei azzal érvelnek, ennek bele kell férnie a szólásszabadságba, különösen, hogy egy politikai rendezvényről van szó. 2011-ben már volt ellene hasonló per, amikor a Koránt Hitler Mein kampf című könyvéhez hasonlította.

Márciusban lesznek Hollandiában nválasztások, ha pénteken vádat emelnek Wilders ellen, akkor a tárgyalása éppen a két forduló között kezdődne el.

Wilders pártja a legnépszerűbb most Hollandiában, de mivel tisztán listás rendszer van az országban, ezért nincs sok esély arra, hogy kormányra is kerüljön, mert más pártok nem kívánnak koalícióra lépni vele.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt