„Nem ér annyit az a három másodperc, hogy emberek elveszítsék miatta a munkájukat”

Veiszer Alinda beszélgetős műsorának péntek esti vendége volt a Kút rendezője, Gigor Attila és producere, Pusztai Ferenc. Arról a pitiáner botrányról beszélgettek, amit Kálomista Gábor robbantott ki néhány napja, mert nem tetszett neki, hogy bevágtak róla három másodpercet.

A jelenet szerepe a filmben Gigor szerint nem személyeskedés, hanem csak hangulatfestés lett volna. A filmbe egy tévéműsorrészletet vágott be, amiben Kálomista (aki egyébként Magyarország legnagyob fimgyártó cégének tulajdonosa és legnagyobb hatalmú producere) és beszélgetőpartnere éppen a Gigor által nagyra tartott Schilling Árpádot osztják. Gigor szerint ez a jelenet tökéletes metaforája a kommunikációs állapotnak, ezért érezte úgy hogy helye vana filmben, még akkor is, ha viszonylag kevesen értik/ismerik föl a szereplőket.

Pusztai Ferenc elmesélte, hogy kezdődött az egész botrány. A premier napja előtt hívta fel Kálomista, aki elmondta neki, a Népszabadságban a filmmel kapcsolatban megjelent anyag negatív kontextusba helyezi őt, ez számára sértő, tiltsák le a filmet.

Bár a tévéműsorból kivágott felvételt teljesen jogszerűen használták fel a Kútban, annyira megijedtek, hogy Kálomista letiltatja a filmet vagy emberek emiatt elveszítik a munkájukat, hogy kicserélték a három másodpercet egy másik jelenetre.

Az új jelenetben egy híradós beszél arról, sokan hagyják el Magyarországot külföldi munka miatt, ami ironikus, mert így sokkal jobban érthető, hiszen a film maga is arról szól, hogy a szereplők prostituáltnak készülnek.

Azt gondolják, valószínűleg sokkal nagyobb médiafelhajtás lett volna, ha nem veszik ki a jelenetet, de őket nem ez érdekelte, hanem az, hogy senkinek ne legyen problémája ebből az egészből.

Ez a három másodperc nem ér annyit, hogy emberek elveszítsék miatta a munkájukat

– emlékszik vissza Gigor Attila.

Elnézést kértek és azt gondolták, ezzel rendeződik a dolog, de nem így lett. Öt olyan emberről tudunk, akit Kálomista mindezek ellenére bosszúból kirúgott.