Erdogan szerint az irakiak nem tudják egyedül visszafoglalni Moszult az Iszlám Államtól

külföld
2016 október 15., 12:28
comments 53

A török elnök szombaton arról beszél, hogy az iraki biztonsági erők nem lesznek képesek egyedül visszafoglalni Moszul városát az Iszlám Államtól. A városhoz közeli, bashiqai táborban állomásozó török erőkről pedig azt mondta, azért vannak ott, hogy megakadályozzák a Törökország elleni támadásokat.A Moszul ostromához vezényelt kurd katonák Erbilben - Fotó: unus Keles / Anadolu Agency

A török kormánynak egy ideje komoly vitája van az iraki vezetéssel az észak-iraki Bashiqában állomásozó török csapatok miatt. Erdogan Rizében azt mondta, Törökország nem hagyná az Iszlám Államnak vagy más szervezetnek, hogy az ellenőrzése alatt tartsa Moszult. Beszélt arról is, hogy a török hadsereg által támogatott szíriai lázadók egyre jobban nyomulnak előre a terroristákkal szemben.

Az ostrom előkészületeihez egyébként az amerikaiak is besegítenek az iraki hadseregnek. A török elnököt leginkább az zavarhatja, hogy a tervek szerint Moszul visszafoglalásából a kurd pesmergák is kivennék a részüket, ami a siker esetén tovább erősítené őket a térségben. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.